BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,64
ALTIN 2.958,61
HABER /  GÜNCEL

Avustralya Bitcoin'i tanıyan ilk ülke olma yolunda

Avustralya Senatosu'nun Ekonomi Komisyonu, Bitcoin'in ticari hayatta kullanılan diğer para birimleri ile eşdeğer tutulması için yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı kabul ederse Avustralya Bitcoin'i para birimi olarak tanıyan ilk ülke olacak.

Abone ol

Avustralya Senatosu'nun Ekonomi Komisyonu, Bitcoin ve diğer sanal paraların da ticari hayatta kullanılan diğer para birimleri ile eşdeğer tutulması için yeni bir yasa tasarısı hazırladı.

Hükümetin daha önce çıkardığı bir yönetmelikle Bitcoin, 'Soyut varlık' olarak tanımlanmış ve sanal paranın resmi ticari işlemlerde kullanılamayacağı ifade edip vergilendirilebileceğini söylemişti.

Ekonomi Komisyonu Başkanı Sam Dastyari tarafından hazırlanacak olan raporun tamamlanmasıyla birlikte Senato'da tartışmaya açılması bekleniyor.

Bir ülkenin Bitcoin'i resmi bir para birimi olarak kabul etmesinin, son 5 yıldır yaygınlaşan sanal para biriminin itibarını artıracağı tahmin ediliyor.

Sam Dastyari, Bitcoin'in para birimi olarak tanınmasının ülke ekonomisine önemli katkısı olacağını savunurken "Hiç kuşkusuz böyle bir adım Bitcoin'e olan güveni artıracak. Bilişim sektörü yatırımcıları için de yatırımlar daha kolay hale gelecek. Avustralya'da yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumların da önü açılmış olacak" diyor.

Bitcoin nedir?

Bitcoin, sadece internet ortamında varolan, hiçbir merkezi otoriteye, devlete ya da kuruma bağlı olmayan, sanal bir para birimi.

Bitcoin ile tıpkı gerçek parayla olduğu gibi harcama ya da 'döviz işlemi' yapılabiliyor.

Sistem 2008 yılında kurulduğunda 21 milyon Bitcoin ile sınırlı olarak açılmış ve yeni Bitcoinlerin dolaşıma girmesi de bilgisayar algoritmalarına bağlı hale getirilmişti.

Yeni Bitcoinlerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Şifreyi çözen kişi 25 adet Bitcoin'in de sahibi oluyor.

Bu şifre çözme işlemine ise 'madencilik' deniyor.

Sanal ortamda Bitcoin çıkarmak isteyen kişiler, çok yüksek performanslı 'madenci' olarak adlandırılan bilgisayarlara yatırım yapıyor ve hızla şifreleri çözüp yeni Bitcoin kazanmaya odaklanıyorlar.

'Madencilerin' çıkardığı Bitcoinler ise sanal ortamda dolaşıma giriyor ve ödeme aracı olarak da kullanılabiliyor.

Kuruluşundan bu yana Bitcoin'e yöneltilen en büyük eleştiri, arkasında hiçbir kurum ya da otoritenin bulunmaması nedeniyle, kara para aklama ya da şaibeli para transferleri için ideal bir ödeme aracına dönüştüğü kaygısı.