Staj sonrasında yapılacak avukatlık sınavının kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi benimsendi.
Abone olTBMM Adalet Komisyonu, staj sonrasında yapılacak avukatlık sınavının kaldırılmasına ilişkin kanun teklifini benimsedi.
Adalet Komisyonu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan’ın başkanlığında yaptığı toplantıda, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Işık’ın, sınavın staj başlangıcına alınması için Avukatlık Yasasında değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi üzerinde alt komisyon tarafından hazırlanan rapor ile yine Işık’ın avukatlık sınavının kaldırılmasına ilişkin teklifini birleştirerek görüştü.
Alt komisyon da Işık’ın teklifinde değişiklik yaparak, avukatlık sınavının kaldırılması yönünde rapor sundu.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, avukatlık sınavının kaldırılmasının tarihi bir hata olacağını söyledi. Avukatlık mesleğinin itibar kaybettiğini, disiplin suçlarında artış olduğunu anlatan Özok, sınavın çözüm olmadığını ancak bir yerden başlanması gerektiğini kaydetti. Düzenlemeye karşı olduklarını belirten Özok, 23 Aralık’ta yapılacak sınavla ilgili yeni düzenleme yapmanın, halk tabiriyle "pişmiş aşa su katma" anlamına geleceğini belirtti.
CHP, KARŞI ÇIKTI
CHP’li üyeler, avukatlık sınavının kaldırılmasına karşı çıktı. AK Parti’li milletvekilleri ise sınavın, avukatlık mesleğinin itibarını artırmayacağını, iyi hukukçu yetiştirilmesine katkı sağlamayacağını savundu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun, oğlunun stajyer avukat olduğunu ancak, sınavdan kurtulması yerine, sınava girerek başarılı olmasını istediğini söyledi. Saygun, hukuk fakültesi öğrencilerin mezun oldukları dönemlere göre sınavın tarihinde düzenleme yapılabileceğini, ancak kaldırılmasına karşı olduğunu kaydetti.
CHP Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu, avukatlık sınavının kaldırılmasını "popülist bir yaklaşım" olarak değerlendirdi.
CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, sınavın kaldırılmasıyla Türk hukuk sistemine çok büyük zarar verileceğini ileri sürdü.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Yılmazcan da avukatlık sınavının kaldırılmaması gerektiğini söyledi.
"SINAV, İTİBAR MI VERECEK?"
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, avukatlık mesleğinin saygınlığının artırılması için Türkiye Barolar Birliği’nin bir paket hazırlamasını ve buna destek verilmesini önerdi; sınavın gereksiz olduğunu savundu.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, "Bu sınavla hukukçulara itibar mı vereceksiniz?" diyerek, stajla ilgili Avrupa standartlarında düzenleme yapılmasının yerinde olacağını, sınavın avukatlık mesleğine katkı sağlamayacağını söyledi.
"Bir sınavla hiç kimse tam hukukçu olmaz" diyerek düzenlemeye destek veren AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, hukuk eğitimin tartışılmasını önerdi.
AK Parti Erzurum Milletvekili Nuri Akbulut, avukatlık sınavının 1969 yılından bugüne kadar uygulanamadığına işaret etti, bundan sonra yapılmamasının da bir eksiklik olmayacağını kaydetti.
KABUL EDİLDİ
Görüşmelerden sonra, avukatlık mesleğine kabul edilebilmek için staj sonrası yapılacak avukatlık sınavında başarılı olma şartının kaldırılmasını öngören kanun teklifi benimsendi.
2001 yılında yapılan ve halen yürürlükte olan yasal düzenlemeye göre
avukatlık sınavı, Türkiye Barolar Birliğince, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine 23 Aralık 2006 tarihinde yaptırılacak. İlk kez yapılacak sınava, staj bitim belgesi almış olanlar katılabilecek. Adalet Komisyonunun benimsediği kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi ve yasanın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanması durumunda, sınav yapılmayacak.
ÖZOK’UN TEPKİSİ
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özok, teklifin benimsenmesinden sonra yaptığı açıklamada, avukatlık mesleği açısından olumsuz bir karar alındığını ifade ederek, "Teklifin yasalaşması, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı açısından çok büyük bir eksiklik yaratacaktır" dedi.
Bu arada, CHP İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya, sınav tarihine ilişkin düzenleme içeren kanun teklifini geri çekti.