Gelişmelere geç tepki vermekle eleştirilen kredi derecelendirme kuruluşu, bir konuştu pir konuştu.
Abone olKredi notu kararlarını verirken yavaş tepki gösterdiği yönünde eleştiriye maruz kalan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors, Türkiye'de de bu eleştirilerden nasibini almıştı.
Fitch ve Moody's'in Türkiye'nin notunu artırmasına aylarca direnen Moody's, sonunda dayanamayarak ülke notumuzu artırmış ve yeni artırımın da sinyalini vermişti.
Fakat sanki Türkiye kararı S&P'nin not kararlarında bir milat olmuştu. Yunanistan'ın kredi notunu junk yani "çöp" statüsüne indiren S&P'nin bu kararı, Avrupa piyasaları merkezli yaşanan yakın tarihteki depremin de tetikleyicisi haline gelmişti. Pandora'nın kutusu gibi, bir kez açılınca kontrol edilemeyen S&P'nin bugünkü açıklamaları ise piyasalarda yine Avrupa merkezli yeni bir deprem yaratacak türden.
Avrupa'da konut fiyatlarının aşırı değerli olduğunu açıklayan S&P, bu kıtada ikinci bir dibin görülebileceğini belirtti. S&P'nin kabus gibi ikinci tespiti ise İspanya ve İrlanda'ya, yani Avrupa'nın en büyük korkusuna yönelikti. Bu iki ülkede zaten düşmekte olan konut fiyatlarının daha da düşeceğini söyleyen S&P, Fransa'da da konut fiyatlarında bir balon olduğu uyarısında bulundu. S&P'nin yaylım ateşinden hafif sıyrıklarla kurtulan ülke ise İngiltere oldu.
İKİNCİ DİP 2011'İN BAŞINDA
Kurumun hazırladığı raporda, Avrupa'da konut fiyatlarının halen çok yüksek olduğu belirtilirken, 2007'de balonun patlamasından bu yana yaşanan düşüşe rağmen, konut fiyatlarının bu yıl sonunda ya da 2011'de yeniden düşüşe geçebileceği belirtildi. Kuruluşun değerlendirmesinde konut fiyatlarında yaşanan düşüşün yavaşlamakta olduğu, İngiltere'de ise fiyatların kasım ayında yeniden artmaya başladığı belirtildi.
Raporda, "Konut fiyatlarının kira gelirleri ve gelirlere oranlanmasıyla yapılan hesaplamaya göre, fiyatlar birçok ükede halen aşırı değerli. 1999-2007 döneminde oluşan balonun ortaya çıkardığı dengesizliklerin tam olarak ortadan kalktığını görmedik. Bu kapsamda bu yılın sonunda ya da 2011 başında ikinci bir dip yaşanabilir" ifadeleri yer aldı.
PİYASALARI ÇİN ÇARPTI!
Bu açıklamayla birlikte Çin'den kötü gelen imalat sanayi verileri piyasaları allak bullak etti. İspanya'nın 5 yıllık kredi iflas risk primleri 27 baz puan, Yunanistan'ın primleri de 70 puana yakın artış gösterdi. Global borsalarda kayıplar yüzde 3'lere ulaştı.
Çin'de açıklanan ekonomik verinin imalat sektörünün geleceğine ilişkin beklentileri hayalkırıklığına uğratmasıyla birlikte Asya borsaları da Çin borsası öncülüğünde değer kaybetti. Dün Avrupa borsaları yatay kapanmıştı. ABD vadeli endeks kontratları ise bugün satıcılı.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu, ülkede satınalma yöneticileri endeksinin (PMI) Mayıs ayında 53.9 olduğunu açıkladı. Verinin geçen ay kaydedilen 55.7 seviyesinden sert şekilde düşüş göstermesi, imalat sektörünün geleceğine ilişkin kaygıların artmasına neden oldu. Hang Seng ve Nikkei'de % 0.7 civarı kayıp varken, Çin borsası Şanghay'da kayıplar % 1'in hafif üzerinde seyrediyor.
ABD vadeli endeks kontratlarını da bugün ekside işlem görüyor. Dün % 0.5 civarında artıda seyreden kontratlar, bu sabah % 0.5 civarında eksiye döndü.
AVRUPA MERKEZ BANKASI HASSASLAŞTIRDI
Avrupa Merkez Bankası'nın dün Euro Bölgesi bankaları için 195 milyar euroluk zarar uyarısında bulunması da borsalardaki satışlarda etkili oluyor.
Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in görevinden sürpriz şekilde istifa etmesi, euroya değer kaybettirdi. Euro-dolar paritesi, bu sabahki işlemlerde 1.2256 seviyesinde bulunuyor.
Çin PMI endeksinin düşmesinin ardından metal emtia fiyatları da % 1 civarında gerilerken bakır 6800 doların altında.
ABD ham petrolü 73.5 dolar, altın 1211 dolar seviyesinden işlem görüyor.