Uluslararası Uzay İstasyonu'na yiyecek, su, oksijen ve yakıt taşıyan 'uzay kamyonu' ATV-Edoardo Amaldi Avrupa Uzay Kurumu tarafından Fransız Guyanası'ndaki Kourou uzay üssünden fırlatıldı.
Abone olUluslararası Uzay İstasyonu'na yiyecek, su, oksijen ve yakıt taşıyan 'uzay kamyonu' ATV-Edoardo Amaldi, Avrupa Uzay Kurumu tarafından Fransız Guyanası'ndaki Kourou uzay üssünden fırlatıldı.
Robot nakliye aracı Uzay İstasyonu'na ayrıca çeşitli deney malzemeleri ve yedek parçalar da taşıyor. Ariane 5 roketi sabah TSİ 7:34'de fırlatıldı. Uzay istasyonunun yörüngesine kadarki yolculuk 63 dakika sürdü.
Amerikan uzay mekikleri artık devre dışı bırakıldığı için, 20 Tonluk uzay kamyonu ATV-Edoardo Amaldi, Uluslararası Uzay İstasyonu'na hizmet veren en büyük uzay aracı.
Ariane roketi, ATV'yi 260 km. yükseklikte yörüngesine bıraktı. Otomatik Transfer Taşıtı, kendi başına 130 km. daha yükselerek önümüzdeki birkaç gün içinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşacak.
Avrupa Uzay Dairesi (ESA) Genel Müdürü Jean-Jacques Dordain, "Bu, uzun bir yolculuğun başlangıcı. Bundan sonra başka kritik aşamalar da olacak. Özellikle Paris saatiyle 28 Mart'ı 29 Mart'a bağlayan gece, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile buluşma anı önem taşıyor." dedi.
Yerdeki uzay görevlileri, uzay kamyonunun Ariane'ın üst kısmından ayrılmasından yarım saat sonra güneş panellerinin devreye girdiğini ve taşıttaki enerji sisteminin çalıştığını kaydettiler.
Mali katkı yerine lojistik destek
ATV-Edoardo Amaldi, ESA tarafından Uzay İstasyonuna gönderilen bu türde üçüncü taşıt. Taşıta adını verilen 20. yüzyıl İtalyan fizikçisi Edoardo Amaldi, bir diğer bilim adamıyla birlikte nükleer enerji yaratılmasını sağlayan yavaş nötronları bulmuştu.
Daha önce de 2008 ve 2011 yıllarında iki taşıt Uzay İstasyonu'na gönderilmişti.
ESA, Ulusararası Uzay İstasyonu projesinde, diğer ortaklarıyla bir takas anlaşması yapmıştı. İstasyonun faaliyetlerini sürdürmesi için nakit para vermek yerine, Avrupa Uzay Kurumu, platform lojistiğini sağlama konusunda önemli sorumluluklar üstlendi. Buna karşılık olarak da Avrupalı astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu'na görev yapabilme olanağına kavuşuyor. Her iki yılda bir, Avrupa'dan bir astronot 6 ay uzayda görev yapıyor.
Halen Uzay İstasyonu'nda Hollandalı astronot Andre Kuipers bulunuyor.
Giysilerden yeni diş fırçalarına ve Lego parçalarına kadar pekçok malzeme taşıyan ATV-Edoardo Amaldi'deki kargo ağırlığı 6,5 tonun biraz üzerinde.
Yeni bilimsel deneyler için çocuk oyuncakları ve idrarı içme suyuna dönüştüren bir Amerikan gereci de, kargoda yer alan malzemeler arasında. 'Uzay kamyonu', Eylül ayına kadar ISS'ye bitişik kalacak. Bu sırada önemli görevlerinden biri, Dünya'ya doğru sürüklenme eğilimi gösteren Uzay İstasyonu'nu, gökyüzünde daha yukarılara itmek olacak.
ESA'nın 2013 ve 2014 yıllarında Uluslararası Uzay İstasyonu'na iki kargo taşıtı daha göndermesi planlanıyor.