Egemen Bağış, Almanya'da yaptığı açıklamayla Avrupa gerçeğini ortaya koydu
Abone olAB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Türkiye, bugünkü toplantıyla bir kez daha ispat etmiştir ki, Avrupa'nın enerji kaynağıdır'' dedi.
Bağış ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Almanya'nın Stuttgart kentinde düzenlenen ''Türkiye-AB Dörtlü Enerji Zirvesi''nin ardından Türk gazetecilere açıklama yaptı.
TÜRKİYE, AVRUPA'NIN ENERJİ KAYNAĞI OLDUĞUNU İSPATLADI
Bakan Bağış, Bakan Yıldız ile AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ve enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger ile yaptıkları toplantının çok anlamlı olduğunu belirterek, ''Türkiye, bugünkü toplantıyla bir kez daha ispat etmiştir ki, Avrupa'nın enerji kaynağıdır. Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarına coğrafi olarak çok yakın olmanın da dışında Avrupa'ya enerji krizine karşı üretilecek çözümler konusunda da çok şükür Türkiye, önemli bir ilham kaynağıdır'' dedi.
SADECE ASYA İLE AVRUPA ARASINDA BİR KÖPRÜ DEĞİL
Türkiye'nin, günümüzde sadece Asya ile Avrupa arasında bir köprü olmakla kalmadığını, artık Avrupa'nın sorunlarıyla çözümleri arasında bir köprü olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Bağış, şöyle konuştu:
''Gerçekten AB içindeki bazı dar vizyonlu siyasilerin Türkiye'yi engelleme çabalarına rağmen Türkiye'nin enerji konusundaki konumunun Avrupa'nın çıkarları açısından ne kadar önemli olduğunu, onların anlayacağı dilden onlara anlatan ve Avrupa'ya, Türkiye'ye enerji konusunda ne kadar ihtiyaç duyduğunu hatırlatan politikalar, bugün bu salonda da kendisini gösterdi. Gerçekten bu yapıcı bir toplantı oldu.''
NETİCELERİNİ TAKİP EDECEĞİZ
Toplantıyla ilgili AB Komisyonu tarafından da bir açıklama yapılacağını kaydeden Bağış, ''Önümüzdeki günlerde de bunun somutlaşmış, projeleşmiş neticelerini hep birlikte takip edeceğiz'' ifadesini kullandı.
Bağış, toplantıda enerji faslının açılması konusunun gündeme gelip gelmediği yönündeki soruya karşılık, şunları söyledi:
''Biliyorsunuz, 'Pozitif Gündem' adı altında yeni bir sürece girdik. Artık fasıl açılmış, açılmamış o kadar önemli değil. Önemli olan Türkiye'nin standartlarını yükseltmesi. 'Falan ülke enerji faslını engelliyor' diye biz Türkiye'nin, dünya enerji piyasalarında hak ettiği noktaya gelmemesine seyirci kalmayacağız. Bunu gerçekleştirmek için Türkiye'nin uluslararası enerji piyasasında hak ettiği konuma kavuşması için gereğini yapacağız, yapmaya da devam ediyoruz. Bu konuda Enerji Bakanımızın son birkaç ay içinde imzaladığı anlaşmaları yan yana koyarsanız, AB içindeki hiçbir ülkenin Türkiye kadar enerji konusunda aktif olmadığını görürsünüz. Ha, enerji faslını açarlarsa onlar kazanırlar, açmazlarsa da biz kaybetmeyiz.''
TÜRKİYE'Yİ ENGELLEYEBİLECEĞİNİ SANANLAR KUMDA OYNASIN
Türkiye'nin tanımadığı bir ülkenin AB dönem başkanlığının yaklaştığını da hatırlatan Bağış, ''Pozitif Gündem, dönem başkanlığının, Türkiye'yi engelleyemeyeceğinin ispatıdır. Pozitif Gündem, komisyonun, 'ben, başkaları, hatta kendi üye ülkelerim', ne derse desin, 'Türkiye ile ilişkileri devam ettiriyorum' deme sürecidir. Türkiye'yi engelleyebileceğini zannedenlere de 'kumda oynasınlar, ayaklarına taş batmasın' deme sürecidir'' diye konuştu.
Bakan Yıldız da İran'ın AB ülkelerine petrol vermeyi kesmesinin dünyadaki petrol fiyatlarını ve Türkiye'yi nasıl etkileyeceği yönündeki soru üzerine, şunları söyledi:
''Bir kere öncelikle Türkiye, gerek İran, gerekse diğer ülkeler de dahil, 11'den fazla ülkeden petrol alımını sürdürmektedir. Türkiye'nin petrol arzıyla, tüketimiyle, talepleriyle alakalı herhangi bir sıkıntısı bulunmamaktadır. Şu anda Libya ve Suudi Arabistan'da gerek uzun dönemli kontratlar, gerekse spot alımlarla alakalı yeni görüşmelere özel sektör TÜPRAŞ devam etmektedir. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yoktur.''
TÜRKİYE, SİYASİ İSTİKRARSIZLIRIN BEDELİNİ ZAMAN ZAMAN ÖDÜYOR
Dünyanın önemli petrol üreticisi ülkelerinden İran'ın dünya arzında 91 milyon varillik önemli bir paya sahip olduğuna işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:
''Ben herhangi bir müzakerenin gerginliğe yol açan gerekçelerini ortadan kaldırmanın daha doğru olacağı kanaatindeyim. Dünya adına da ülkemiz adına da özellikle bölgemiz adına da. Biz Türkiye'nin barışçıl politikalarında bunu dikkate alıyoruz. Herhangi bir sıkıntı da yaşamayacağımız kanaatindeyim. Ancak Türkiye kendi dışında, özellikle bölgesinde kendisinden kaynaklanmayan siyasi istikrarsızlıkların bedelini zaman zaman ödemektedir. Bu da bizim hoşumuza giden bir konu değildir. Biliyorsunuz Hürmüz Boğazı ile alakalı, gerekse İran gerginliğiyle alakalı, kısa dönemli de olsa Türkiye bir bedel ödemek durumunda kalmıştır. O yüzden bizim tasvip etmediğimiz, onaylamadığımız durumlar olduğunu açıklıkla söylemem lazım. Ben arz ve talep konusunda dünyada bir petrolle alakalı sıkıntının yaşanmayacağına inanıyorum. Ancak spekülatif, hatta zaman zaman manipülatif olan bu haberlerin, özellikle bu maliyetleri olumsuz yönde etkilediğini söylemem lazım. O yüzden herkesi, sorumlu demeçler vermeye davet ediyorum.''
Yıldız, son derece faydalı bir toplantı yaptıklarını kaydederek, burada AB üyesi ülkelerle ''uzun perspektifli senaryoları, altyapı çalışmalarında enerjinin bütün kalemlerini, doğalgaz ve elektrik konularını, nükleer güç santrallerinin stres testlerine tabi tutulmasını ve özel sektörün, liberalleşen piyasanın teşviki'' gibi konuları ele aldıklarını sözlerine ekledi.