Bulgaristan'da yapılan kazılarda Avrupa'nın bilinen en eski yerleşim biriminin bulunduğu bildirildi.
Abone olBulgaristan'da yapılan kazılarda Avrupa'nın bilinen en eski yerleşim biriminin bulunduğu bildirildi.
Ülkenin kuzey doğusundaki Provadya yakınlarında bulunan kentin tarih öncesi dönemde önemli bir tuz üretim merkezi olduğu tahmin ediliyor.
40 yıl önce aynı bölgede tarih öncesi döneme ait çok miktada altın bulunmuştu.
Arkeologlara göre, 350 nüfuslu kentin tarihi Miladdan Önce 4700-4200 yıllarına dayanıyor. Bu, antik Yunan medeniyetinin başlangıcının 1500 yıl öncesine karşılık geliyor.
Bu dönemde tuz çok değerli bir emtiaydı. Uzmanlara göre, bu durum, kentin savunma amaçlı olarak surlarla çevrili olmasını açıklıyor.
Bölgede kazı çalışmalarına 2005'te başlanmıştı.
Kazılar sırasında iki katlı evler, ayinler için kullanılan bazı çukurlar, bir dış kapı ve burç yapıları da bulundu.
Bu yılın başlarında kazı alanında bulunan küçük bir mezarlıktaki incelemeler sürüyor.
Bulgaristan Ulusal Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacı Vasil Nikolov, "Yunan şehir devletleri ya da antik Roma kentleri veya Orta Çağ yerleşimlerinden değil, Miladdan Önce beşinci bin yıla ait bir kentten bahsediyoruz" dedi.
Arkeolog Krum Baçvarov da, daha önce güney doğu Avrupa'da tarih öncesi alanlarda yapılan kazılarda hiç bu tür yüksek duvarlara rastlanmadığını söyledi.
Bosna'nın Tuzla ve Romanya'nın Turda kentlerindeki benzer tuz madenleri, Karpat ve Balkan dağlarında bakır ve altın da çıkarılan bir dizi medeniyetin varlığını kanıtlıyor.
Yaklaşık 40 yıl önce Varna'nın eteklerindeki bir mezarlıkta çok miktarda altın bulunmuştu. Bunların şimdiye kadar bulunan en eski altınlar olduğu belirtilmişti. BBC Avrupa muhabiri Nick Thorpe bu kentin bulunuşunun altınların varlığına da açıklık getirdiğini vurguluyor.