BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Avrupalı ve ABD'li Jediların sayısı artıyor mu?

2001 yılında nüfus sayımı formları doldurulurken şakayla karışık başlayan 'Jedi inancı' bugün Avrupa ve ABD'de çok sayıda insanın inandığı bir felsefeye dönüştü.

Abone ol

2001 yılında şakayla karışık başlayan 'Jedi dini' hareketi, giderek daha ciddi bir oluşuma dönüşüyor.

Yıldız Savaşları (Star Wars) filmlerinde şeytani imparatorluk güçlerine karşı savaşan erdemli Jedi şövalyelerinin felsefesi gerçek hayatta birçok kişinin inancı haline geldi.

Bundan 13 yıl önce İngiltere'de yapılan nüfus sayımında sorulan 'Hangi dine inanıyorsunuz?' sorusunda 390 bin kişi 'Diğer' kutusuna "Jedizm yazmıştı.

Jedi hareketi bugünlerde ise Cambridge Üniversitesi'nin post-modern dini hareketler konferansında tartışılacak kadar ciddiye alınan bir konu haline gelmiş durumda.

Cambirdge Üniversitesi'nden Beth Singler, sadece İngiltere'de Jedizmi semavi dinler kadar ciddiye alarak inanan en az 2 bin kişi olduğunu tahmin ediyor.

Bu sayı İngiltere'de Scientology tarikatına inananlar kadar fazla.

Jedi felsefesini bir bilimkurgu filminin eğlenceli bir parçasından çok bir yaşam biçimi olarak benimseyenler filmlerdeki repliklerden de hayata dair anlamlar çıkarıyor.

'Güç seninle olsun'

1977 yapımı Star Wars: A New Hope filminde Alec Guinnes'in canlandırdığı Jedi Şövalyesi Obi-Wan Kenobi "Gücü hisset" diyordu.

Kenobi gücü ise şöyle tanımlıyordu: "Güç tüm canlı varlıklar tarafından evrenin her yerinde oluşturulan bir enerji. Hepimizi sarmalıyor. İçimize işliyor. Bizi galaksiye bağlıyor."

Bu ve benzeri repliklerden mistik anlamlar çıkaranlar da artık bir popüler kültür öğesine değil, bir inanç sistemine bakmaya başlıyor.

"Jedi inancı birçok farklı inancın harmanlanmasından oluşuyor" diyen Singler, "İçinde biraz Taoizm, biraz Budizm, biraz da Samuray felsefesi var" diyor.

İnancın odağında ise iyi ve kötünün -ya da Yıldız Savaşları terimleriyle aydınlık ve karanlığın- çarpışması yer alıyor.

Bir dini hareket başlatmanın filmlerin yaratıcısı George Lucas'ın aklının ucundan dahi geçmediğini söyleyen Singler, "Zaten Jedi felsefesine inananlar Lucas'ı bir guru olarak da görmüyor" diyor.

Jedi hareketleri de felsefeleri ve Yıldız Savaşları filmleri arasına mesafe koymaya çalışıyor. ABD'deki 'Jedi Tapınağı' inanç sisteminin üç sac ayağı üzerinde şekillendiğini söylüyor: Odaklanma, bilgi ve akıl.

'Tapınağın' sözcülerinden Michael 'Akkarin' Kitchen, "İnancımızın temelleri filmlere değil, filmlerin verdiği ilhama dayanıyor" diyor.