BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,69
ALTIN 2.977,72
HABER /  GÜNCEL

Avrupa'dan 13 yıl sonra Türkiye ile ilgili flaş karar

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nden gelen son dakika haberler akıllara zarar oldu. AKPM 13 yıl sonra ilk kez aldığı Türkiye kararı ile bir skandala imza attı. AKPM, 'Türkiye'nin siyasi denetime alınmasını' istedi.

Abone ol

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi aldığı skandal karar ile olay yarattı. AKPM yaptığı oylalada Türkiye'yi siyasi denetim altına alma kararı verdi. Kararın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmasa da bunun psikolojik etkileri olacak.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'ndaki "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" konulu oturumun sonundaki oylamada, Türkiye'nin "2004'te çıktığı denetim sürecine yeniden alınmasıyla ilgili karar tasarısı" onaylandı. Türkiye'ye 35 maddeden oluşan önerilerde bulunulan AKPM'nin bu kararı ile, Türkiye denetim sürecinden çıkartılıp yeniden alınan ilk Avrupa ülkesi oldu.

113 OYLA TÜRKİYE, SİYASİ DENETİME ALINDI
Türkiye'yi yeniden siyasi denetime alma karınının oylamasında 45'e karşı 113 oy çıktı.

Ankara sallandı AKPM kararı için 'şiddetli' tepki

KURUMLARIN İŞLEYİŞİ BOZULDU
AKPM'de onaylanan karar ile, Türkiye ile iş birliğinin sürmesi için bu önerilerin yerine getirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

KARAR NE ANLAMA GELİYOR? Alınan bu kararın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak Avrupa başta olmak üzere batının Türkiye'ye yönelik topyekün savaş durumuna geçtiğinin göstergesi. Karar psikolojik olarak Türkiye için olumsuz etki yaratacak. Özellikle Türkiye'deki yabancı sermayeyi etkileyebilir.

AKPM Türkiye raportörleri Estonyalı Marianne Mikko ve Norveçli Ingebjorg Godskesen tarafından hazırlan raporda Türkiye, geçen yılki darbe girişiminden sonra ilan edilen ve üç kez uzatılan olağanüstü hâl (OHAL) bünyesinde alınan kararlar ve uygulamalar eleştiriliyor ve Türkiye'de demokratik kurumların işleyişinin bozulduğu belirtiliyor.

AKPM’de en kritik Türkiye oylamasında son dakika gelişmeleri
Avrupa'da insan hakları destekleme kuruluşu Avrupa Konseyi'nin yürütme kolu olan AKPM'de 47 ülkeden 324 temsilci bulunuyor.

AKPM'nin kuruluş amacı "insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü desteklemek" olarak tanımlanıyor.