Yunanistan, İspanya ve Portekiz'de durum çok ciddi. Avro bölgesinde tüm borçların silinmesi isteniyor. Aksi halde...
Abone olKaradeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Leonidas Chrysanthopoulos, G-20 ülkelerinin önderliğinde Avro bölgesinin tüm borçlarının silinmesinin gerektiğini, aksi takdirde Yunanistan'dan başlayarak Avrupa'da halk ayaklanmalarının kaçınılmaz olduğunu iddia etti.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Chrysanthopoulos, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in durumunun ''çok ciddi'' olduğunu, buna karşın Avrupalı liderlerin inatla uyguladıkları tedbirlerin yanlış olduğunu kabul etmediklerini anlattı.
''Avrupa Birliği'nin ekonomik krize bir son verebilmesi için Yunanistan'ın borçlarının silmesi lazım. Yunan ekonomisi ancak bu şekilde ilerleyebilir, gelişebilir'' diyen Chrysanthopoulos, Avro bölgesi liderlerinin en son Yunanistan'ın borç yükünü 2020'ye kadar Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 120'sine indirmek için anlaşarak özel yatırımcıların Yunan tahvillerinde yüzde 53,5 zarar yazmasında uzlaştıklarını anımsattı.
Bu şekilde Yunanistan'ın borcunun 107 milyar avro azaltılmasının hedeflendiğini ifade eden eden Chrysanthopoulos, şöyle konuştu:
''G-20 ülkelerinin önderliğinde Avro bölgesinde borçların silinmesi gerekli, biliyorum Avrupa'daki mevcut siyasi liderlerle bunu başarmak zor ama yapılması gereken bu... Borçların silinmemesi durumunda Avrupa'yı oldukça karanlık bir senaryo bekliyor. Aksi takdirde Yunanistan'dan başlayarak Avrupa'da bir halk ayaklanmasının başlaması kaçınılmaz. Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in durumu çok ciddi... Avrupalı liderler inatla uyguladıkları tedbirlerin yanlış olduğunu kabul etmiyor.
Avrupa Birliği, Yunanistan krizi ile son derece kötü bir sınav verdi. Yanlış teşhis ve tedavide ısrar etti. Çok açık bir şekilde acı reçete sonuç vermiyor. Yunanistan'ı resesyona teslim etmekten başka bir işlevi yok. Yunanistan'a sunulan program 2020 yılında Yunanistan'ı 2009'daki durumuna kavuşturmayı vaat ediyor, bu kabul edilebilir değil...''
-''Avro bölgesinden çıkacak''-
Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos tarafından ülkenin 6 Mayıs'ta erken genel seçim için sandık başına gideceğini açıklamasının ardından ülkedeki siyasi ekonomik iklimi değerlendiren Chrysanthopoulos, Yunanistan'da iktidara geldikleri takdirde borcu ödemeyi değil ödememeyi taahhüt eden partiler olduğunu, bunların iktidara gelmesi durumunda bu borcun ödenmeyeceğini, bunun da kaçınılmaz olarak eski ulusal para birimi Drahmi'ye geçişe neden olacağı değerlendirmesini yaptı.
Leonidas Chrysanthopoulos, Yunanistan'ın Avro bölgesinden çıkmasıyla ilgili görüşlerini, ''Çok açık ve net, yakın zamanda olacak şey bu... Yunanistan Avro bölgesinden er ya da geç çıkacak. Yunanistan'da genel seçimlerin sonucu Yunanistan'ın Avro bölgesinden çıkışının zamanlamasını da belirleyecek'' diye özetledi
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Leonidas Chrysanthopoulos, ülkede genel seçimler öncesi halk arasında artan tansiyon, protesto ve grevlerle ilgili olarak, ''Yunanistan'da kemer sıkma politikalarından dolayı halk arasında ciddi bir gerginlik, birikmiş bir öfke var. Bunun sandığa yansıyacağını düşünüyorum'' tespiti yaptı.
Yunanistan'ın, krizde aldığı yaraları sarma, borç kıskacından kurtularak memur maaşları gibi zorunlu kamu harcamalarını sürdürebilmek için Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) önce 110 milyar, ardından 130 milyar Avro tutarında iki kurtarma paketi aldı.
Bütün çabalara karşın resmi rakamlara göre, Yunan ekonomisi son dört yılda yüzde 16 küçülürken, ülkede işsizlik yüzde 20'yi aşarak rekor düzeye ulaştı.