BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Avrupa'da düşük düzeyde radyoaktif madde bulundu

Çek Cumhuriyeti ile Avrupa'nın diğer bazı bölgelerinde düşük düzeyde radyoaktif maddeye rastlandığı bildirildi.

Abone ol

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Çek Cumhuriyeti ile Avrupa'nın diğer bazı bölgelerinde bulunan iyodin-131 maddesinin halk sağlığı açısından herhangi bir tehlike yaratmadığını açıkladı.

IAEA, bu maddelerin nereden kaynaklandığını saptamaya çalıştıklarını belirtti; ancak kaynağın Japonya'da depremden büyük hasar gören Fukuşima santrali olduğuna inanılmadığını bildirdi.

Kurum, artan radyasyon düzeyi hakkında ilk olarak Çek Cumhuriyeti'nden bilgi geldiğini belirtti.

IAEA, iyodin-131'in sekiz günlük ömrü olan bir radyoizotop olduğuna işaret etti.

Reuters Haber Ajansı'na göre, Çek nükleer güvenlik yetkilileri, Ekim ayı sonundan bu yana çeşitli gözlem merkezlerinde radyoaktif iyodin-131 maddesi saptadılar ve kaynağının belirlenmesi için IAEA'ya başvurdular.

Çek kurumunun başkanı Dana Drabova, bu maddelerin kaynağının kesinlikle bir nükleer enerji santrali olmadığını ve bir yabancı ülkeden kaynaklandığına inanıldığını söyledi. Drabova, iyodinin, radyofarmakoloji üretimi sırasında dışarı sızmış olabileceğini belirtti.

Japonya'daki nükleer santral hasarından sonraki günler ve haftalarda, İzlanda ve diğer bazı Avrupa ülkeleriyle ABD'de, Fukuşima'dan kaynaklandığına inanılan çok küçük miktarlarda iyodin-131'e rastlanmıştı.