BIST 9.593
DOLAR 33,99
EURO 37,84
ALTIN 2.817,08
HABER /  DÜNYA

Avrupa’da aşırı sağ neden güçleniyor?

Fransa’da Len Pen’in yüzde 18.01 oy alması Avrupa’daki “aşırı sağ”ı yeniden tartışmaya açtı

Abone ol

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu yüzde 28.68 oranında oy alan Sosyalist aday François Hollande önde bitirdi. Sarkozy ise yüzde 27.08’lik oranla ikinci oldu. Ancak seçimlere aşırı sağın oylarındaki rekor patlama damgasını vurdu. Aşırı sağ Ulusal Cephe Partisi’nin adayı Marine Le Pen’in aldığı yüzde 18.01 oy oranı “Aşırı sağ Fransa’da hiç bu kadar güçlü olmadı’’ yorumlarına neden oldu.

Kimi Fransız gazeteleri ise bu artışı “çok tehlikeli bir gelişme” olarak yorumladı. Hollanda’da ise hükümeti dışarıdan destekleyen aşırı sağ partinin lideri Geert Wilders’in desteğini çekmesiyle hükümet parlamentodaki çoğunluğunu yitirdi. Uzmanlara, Avrupa’daki aşırı sağın yükseliş nedenlerini sorduk.
 
‘Başlıca neden ekonomik kriz’

Galatasaray Üniversitesi Öğr. Üyesi Beril DEDEOĞLUFRANSA’da Sarkozy, Le Pen’leşti, Le Pen dahada aşırı bir noktaya geçti. Aşırı sağ ile sağ arasındaki makas daralıyor. Bunun temel nedenleri var. Birinci olarak sosyal demokrat partiler Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da ön açıcı politikalar yerine hükümeti eleştiren politikalar yürütüyor. Ekonomik kriz ise son derece belirleyici bir etken. “Biz refah toplumuyduk ama küreselleşmeyle beraber yabancı nüfusun artması refah toplumunu bitirdi” inancı da aşırı sağ partilere olan eğilimi artırıyor.
 
‘Gelecek korkusu güçlendikçe refleks yabancılara yöneliyor'

AVRUPA’da kriz başlayalı 4 yıl oldu ve ekonominin daha iyiye gideceğine yönelik her hangi bir emare yok. Eski refah devletinin yapıları Avrupa’da ki bir çok ülkede eriyor. Orta sınıfın gelecek korkuları giderek güçleniyor. Yaşlıların ayrı gençlerin ayrı endişeleri var. Böyle durumlarda toplumlarda beliren en kolay refleks kendilerine benzemeyenlere yöneliktir. 11 Eylül ve İspanya’da ki terör olayları İslamcı terörizm önyargılarını körükledi. Avrupada bu önyargıyı dağıtmak için hiç bir şey yapmadı. Aksine entegrasyonu bir güvenlik meselesi haline getirdi. Aşırısağ Avrupa’da artıyor mu? Saydığım bu nedenlerden dolayı artıyor. Fransa’daki tabloortada.
 
Aşırı sağ artıyor demek abartılı bir yorum olur’

Siyaset Bilimci ve Yazar Prof. Dr. Mehmet Ali KILIÇBAY

AŞIRI sağın arttığı abartılı bir yorum olur. Milli Cephe Lideri Marine Le Pen’in ilk turda yüzde 18’lik oy alması ilk kez yaşanmıyor. Babası Jean-Marie Le Pen de, Chirac’a karşı yüzde 17 oy almıştı. Fransa’da siyaset sınıfı kapalı bir sınıftır. Belirli yerlerden beslenir. Aralarındaki fark da dağlar kadar değildir. Sarkozy de Hollande da Türkiye’nin AB’ye girmesine karşıdır mesela. Fransa’da aşırı sağ partilerin oylarında artış olduğu algısına neden olan, bu ülkeye sonradan gelenler, göçmenler ve mültecilerin belirli yüzdenin üstüne çıkması ve çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu bu topluluğun da entegre olamamasıdır.