BIST 9.623
DOLAR 34,60
EURO 36,55
ALTIN 2.946,49
HABER /  GÜNCEL

Avrupa’nın en büyük dinozor fosili

İspanya'da yaşadığı dönemde 37 metre olan Avrupa'da bugüne kadar çıkarılmış en büyük dinazor fosili bulundu.

Abone ol

Avrupa’nın en büyük dinozor fosili 2004’te İspanya’da Riodeva bölgesinde bir tünel inşası sırasında gün ışığına çıkarılmıştı. Turiazorus’un, İspanya’nın Riodeva bölgesinde 150 milyon yıl önce yaşadığı belirlendi. Uzun boynu ve dev dişi ile ünlenen Turiazorus otobur bir dinozordu. Dinozorun pençe tırnağı 25 santimetre’yi buluyor. Aynı kazıda Stegozorus türüne ait kemikler ve aynı dönemde yaşamış balık ve kurbağa türlerine ait fosiller de bulundu.

Palaeontologlar, Turiazorusların yeryüzünün en büyük dinozorlarından olduğunu belirtiyor. Araştırmayı yürüten University College London uzmanı Paul Upchurch dinozorun daha önce bilinmeyen bir türe ait olduğunu, ancak bilgisayar simülasyonuyla yeniden yapılandırıldığında dünyanın en büyük dinozorlarından biri olduğuna işaret ediyor. Turiazoruslar, 200 ila 145 milyon yıl önceki Jurassic döneminde yaşamıştı.


Turiazorus’un omuzdan dize kadar uzuyan ön ayak kemiği 1.79 cm uzunluğunda, bu uzunluk ortalama insan boyu.

DEV DİNOZORLAR
Turiazorus’la büyük kıyası yapıldığında Kuzey Amerika’da yaşamış olan Seismozorus ve Güney Amerika’da yaşamış olan Argentinozorus öne çıkıyor. Argentinozorus’un ağırlığı 48 tonluk Turiazorus’un iki katıydı. Bu tip dev dinozorlar genellikle kemik kütleleri nedeniyle ağırlaşıyor. Dinozorların vücut kütleleri arttıkça, kan ve vücut sıcaklıkları da artıyor.