BIST 9.678
DOLAR 34,58
EURO 36,42
ALTIN 2.982,43
HABER /  EKONOMİ

Avrupa Türkiye'ye alternatif üretim üsleri oluşturuyor

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen Yıllık Arama Toplantılarının sonuncusu Antalya’da yapıldı. Sektörle ilgili önemli bir uyarı gündeme geldi...

Abone ol

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen Yıllık Arama Toplantıları’nın sonuncusu bu yıl Antalya’da yapıldı. Yurdun dört bir yanından sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, sektörün sorunları ve çözümleri masaya yatırıldı. Toplantıda ayrıca en büyük pazarımız Avrupa’da yaşanan kaygı verici gelişmeler ve 2018 de izlenecek stratejiler de ele alındı.

Tekstil, moda, hazır giyim, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabıda 25 üye dernek ve 8 bin dolayında üye sanayici ile Türkiye’nin alanında en büyük çatı kuruluşu olan MHGF’nin geleneksel Yıllık Arama Toplantısı bu yıl Antalya’da gerçekleştirildi. Üye derneklerin başkan ve temsilcilerinin bir araya geldiği geniş katılımlı toplantıda, sektörel ve bölgesel bilgiler paylaşılarak 2018’in yol haritası belirlendi. Bu önemli buluşmada ülke ekonomisi ve geleceğe yönelik öngörüler de tartışıldı.

'YABANCILAR 15 TEMMUZ'DAN SONRA TÜRKİYE'YE GELMİYOR'

Toplantıyı değerlendiren MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yabancı alıcıların Türkiye’ye gelmemesinin ihracatta olumsuz anlamda yansımalara neden olduğunu belirterek, “Son verilere göre ülke ihracatı genel anlamda artış gösterse de ihracat yapan üretici firmaların her geçen gün işi daha da zorlaşmaktadır. Yabancı müşteriler ülkemize gelmekten kaçınmaktadır. İhracatçı bir yandan üretim ile uğraşmakta, diğer yandan müşterisini kaybetmemek ve yeni müşteri kazanmak için elinde çanta ülke ülke dolaşmaktadır. Önümüzdeki süreçte en büyük pazarımız Avrupa’nın Türkiye dışında kendine alternatifler üretim üsleri oluşturmaya başladığı yönünde duyumlar alıyoruz. Bu bizi daha da endişelendiriyor” dedi. 

AVRUPA ALTERNATİF ÜRETİM ÜSLERİ OLUŞTURUYOR

MHGF Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye gibi bir seçenek olmayacak ancak özellikle Balkanlarda birden çok ülkede bizim kapasitemizin bir kısmını kaybetmemize neden olabilecek kümelenmeler oluşturulmaktadır. Bu, sektör olarak geleceğe kaygı ile bakmamıza neden oluyor. Umut ediyoruz ki; Türkiye’nin hem komşuları hem de Avrupa ile olan siyasi ilişkileri hızlı bir şekilde toparlanır. Bu, ihracata, üretime ve istihdama olumlu anlamda katkı sağlayacak, ülke ekonomisini de yükseliş yönünde harekete geçirecektir.”

Sektörün 2018 yılına ilişkin öngörüleri de aktaran Öztürk, toplantıda yeni yılın 2017’nin devamı niteliğinde olacağı yönünde genel bir kanı ortaya çıktığını belirterek önlem alınmaz ve yeni politikalar üretilmezse asıl sorunun 2020 ve sonrasında beklendiğini kaydetti.

CAZİBE MERKEZLERİ TANITIM PROGRAMI DEVAM EDECEK

MHGF Başkanı Öztürk, Federasyon olarak büyük şehirlerde sıkışan karma hazır giyim sektörünü, standart ürünlerin üretimini Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya kaydırarak rahatlatmak, söz konusu bölgelerin kalkınmasına katkı sağlamak ve yoğun işsizliğe çare bulmak amacıyla başlattıkları Cazibe Merkezleri Tanıtım Programı’nın önümüzdeki dönem de devam etmesi yönünde karar aldıklarını söyledi. Beş bölgeye ayrılan 23 cazibe merkezi il arasında iki bölgede Iğdır ve Van’da iki çalıştay yaptıklarını belirten Öztürk, bundan sonra da Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) bölgelerinden birer ilde programın devam etmesinin öngörüldüğünü ifade etti. Cazibe Merkezleri Programı’nın teşvik boyutunun çok olumlu olmadığına da değinen Öztürk, ancak hem sektöre, hem de bölgeye çok ciddi katkı sağlanabileceği yönünde toplantıda fikir birliğine varıldığını kaydederek “Cazibe Merkezi illere yatırım, sektörün şu andaki konuşlandığı ülkenin batısındaki büyük şehirlere uzak olması özellikle lojistik maliyetlerini artırıyor. Ancak bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltacak, sosyal barışa katkı sağlayacak bu projeyi çok önemsiyoruz” diye konuştu.

EXİMBANK'IN YENİDEN YAPILANMASI KATKI SAĞLAYACAK

Öztürk, Eximbank’ın yeni yapılanmasının süreç içinde ihracatçıya olumlu anlamda katkı sağlayacağını da belirterek, gün geçtikçe müzminleşen eleman sorunu ile iş mahkemelerinde haksız yere işveren aleyhine alınan kararların da gündeme geldiğini kaydetti.

Toplantıda gelecek yılın çalışma programı ve takvimi de belirlenerek 2018 yılı Haziran ayında yapılacak genel kurul ve yeni yönetim ile Federasyonda aksiyon odaklı bir yapılanmaya gitmesi yönünde de karar alındı.