Avrupa Parlamentosu'nun raporunda "İnternet sitelerinin yasaklanmasını, gazetecilere gözdağı verilmesini kınıyoruz" deniyor. AB Bakanı Volkan Bozkır, 1915 olayları için 'Ermeni soykırımı' ifadesinin kullanıldığı raporu kabul etmeyeceklerini söyledi.
Abone olAvrupa Parlamentosu'nda kabul edilen Türkiye raporunda "Sosyal medya ve diğer internet sitelerinin yasaklanmasını, gazetecilere gözdağı verilmesini kınıyoruz" deniyor.
92 'Ret' oyuna karşılık 492 'Evet' oyuyla kabul edilen belgede, 7 Haziran genel seçimlerine de vurgu yapılıyor ve "Türkiye'de seçmen değişim istediğinin sinyalini vermiştir [...Seçimler] Türkiye'de demokrasinin ve vatandaşların demokratik ruhunun da bir göstergesi olmuştur" deniyor.
Türkiye'nin yakın geçmişinin en kapsayıcı parlamentosunun oluştuğu ifade edilen raporda, ülkedeki çeşitliliğin Meclis'te de temsil edileceği vurgusu yer alıyor.
Avrupa Parlamentosu, kurulacak kapsayıcı bir hükümet ile demokratikleşme alanında reformlara yeniden hız verilmesi çağrısını da yapıyor.
Yargı ve güçler ayrılığı vurgusu
Rapor metnine sonradan eklenen bölümlerden birisinde güçler ayrılığı ilkesi ve yargının bağımsızlığı konusunda endişelerin olduğu dile getiriliyor.
Bu alanlarda yapılan son yasa değişikliklerinin tek taraflı olduğu ve ilgili kurum ve kuruluşlara danışılmadığı da eleştiriliyor.
Yargı ve emniyet mensuplarının farklı yerlere atanmaları, görevden alınmaları ve gözaltına alınmalarının da yargının bağımsızlığı konusunda ciddi endişeler doğurduğu belirtiliyor.
'Çözüm süreci devam etmeli'
Avrupa Komisyonu'ndan Türkiye'de devam eden çözüm sürecine daha aktif destek vermesini talep eden Avrupa Parlamentosu, hükümetin ise Kürt vatandaşların sosyo-ekonomik endegrasyonu yönünde aktif adımlar atmaya devam etmesi gerektiğini vurguluyor.
Raporda "Tüm siyasi partiler bu sürece destek vermeli" deniyor.
'IŞİD'e karşı aktif rol' çağrısı
Avrupa Parlamentosu raporunda Türkiye'nin AB'nin stratejik ortağı ve NATO üyesi statüsünü hatırlatılıyor ve "Türkiye IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) gibi terörist oluşumlara karşı kurulan koalisyonda daha aktif rol üstlenmeli" deniyor.
IŞİD'e silah ve finansal kaynakların erişiminin engellenmesinin yanı sıra, yabancı cihatçıların Türkiye üzerinden Irak ve Suriye'ye geçişlerinin de önlenmesi için Türkiye'nin daha aktif çalışması gerektiği vurgusu raporda yer alıyor.
Raporda revizyon
Mayıs ayında Avrupa Parlamentosu gündemine gelen Türkiye raporunun oylaması, parlamenterlerin çok sayıda değişiklik talep etmesi üzerine bu aya ertelenmişti.
Raportör parlamenter Kati Piri, hazırlanan ilk metin için "Son yılların en yapıcı Türkiye raporu" yorumunu yapsa da, Parlamentonun Dışişleri Komisyonu üyesi Hollandalı Parlamenter Marietje Schaake, Kati Piri'yi eleştirmişti.
Schaake, raporda özellikle basın-ifade özgürlüğü ve yargının bağımsızlığı alanlarında çok eksik kaldığını ifade etmişti.
Türkiye'den tepki
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Parlamento raporunda 'Ermeni Soykırımı' ifadesine de yer verilmesi nedeniylemetnin kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Bozkır, "Bu nedenle bu rapor AP tarihinde ilk defa Türkiye ile ilişkiler bağlamında Türkiye tarafından reddedilen, kabul edilemez addedilen bir ilerleme raporu olarak kayıtlara geçecektir" dedi.