Japonya'daki nükleer Fukuşima faciasından sonra ısmarlanan raporun nihai taslağında Avrupa'daki nükleer tesislerde "yüzlerce sorun" olduğu söyleniyor.
Abone olJaponya'daki nükleer Fukuşima faciasından sonra ısmarlanan raporun nihai taslağında Avrupa'daki nükleer tesislerde "yüzlerce sorun" olduğu söyleniyor.
Rapor kamuoyuna yarın açıklanacak ve açıklandığında şu anki ifadelerin değiştirilmesi ihtimali bulunuyor.
Raporun basına sızan son halinde, nükleer reaktör ve tesislerdeki sorunların ancak 25 milyar euroluk masrafla giderilebileceği söyleniyor.
Söz konusu çalışma, Fukuşima'da olanlara yol açan olağanüstü koşulların yaşanması halinde Avrupa'daki tesislerin buna nasıl tepki vereceğinin belirlenmesi amacıyla ısmarlanmıştı.
Raporda Avrupa Birliği'ndeki toplam 143 nükleer santralda iyileştirme çalışmaları yapılması gerektiği ifade ediliyor.
Enerjinin nükleer yollarla üretilmesine karşı olan kimi gruplar, raporda dile getirilen uyarıların eksik kaldığını söylüyor.
Avrupa'daki nükleer güvenliği düzenlemekten sorumlu olan kurum ise, Avrupa Birliği Komisyonu'nu kamuoyu güvenini sarsacak bir dili kullanmamaya çağırdı.
Fransa'nın yanlışları
Nihai taslak raporda, Avrupa'daki 47 nükleer santraldaki 111 reaktör ile ilgili yapılan çalışmada, toplamda, 100 bini aşkın kişinin bu reaktörlerin çevresinde 30 kilometrelik çapın içinde yaşadığının belirlendiği söyleniyor.
Ayrıca, direnç tahlillerinin bütün nükleer tesislerdeki güvenlik koşullarında iyileştirmeler yapılması gerektiğinin belirlendiği ifade ediliyor.
Raporda adı verilmeyen iki ülkedeki reaktörlerde elektrik kesintisi halinde güvenlik işlevlerini yeniden devreye sokmak için bir saatten az bir süre kaldığı söyleniyor.
Enerji ihtiyacının yüzde 80'ini toplam 58 reaktörden elde eden Fransa'da, reaktörlerin tamamında belli yanlışlıklar bulunduğu söyleniyor.
İngiltere'de ise nükleer santralların çoğunun alternatif acil durum kontrol odalarından mahrum olduğu ifade ediliyor.
Enerji Bakanlığı ülkedeki tesislerin güvenli olmadığını gösteren delil bulunmadığını söylüyor.
Bakanlığın bir sözcüsü "Yine de hükümetin sürekli iyileştirme fikrini benimsediğini" söyledi.
Nükleer alanda dava nitelikli çalışmalar yürüten gruplardan gelen açıklamalar raporun eksik bir tablo çizdiği görüşünü dile getirdi.
Avrupa Parlamentosu'ndaki Yeşiller/Avrupa Serbest İttifakı'nın eş-başkanı Rebecca Harms "Bu çalışma ciddiyetle yapılmış olsaydı, Komisyon yaşlı ve güvensiz reaktörlerin kapatılması tavsiyesinde bulunurdu" dedi.
Avrupa Birliği'nde alınan bir karar 143 nükleer santraldaki acil durum müdahale etkinliğinin doğal ve insan kaynaklı nedenlerle bağlantılı olarak değerlendirilmesini ve bunun haziran ayı itibarıyla tamamlanmasını öngörüyordu.