BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  DÜNYA

Avrupa Konseyi'nden Roman kararı

Avrupa Konseyi, Avrupa'da Romanların sorunlarına çare bulmak amacıyla arabulucular yetiştirecek.

Abone ol

Avrupa Konseyi, Avrupa'da sayıları 12 milyonu bulan Romanların sorunlarına çare bulmak amacıyla oluşturulacak Avrupa eğitim programı projesi çerçevesinde "Roman arabulucular" yetiştirecek.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in de aralarında bulunduğu Avrupa Konseyi üyesi ülke bakanları ile Avrupa Komisyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) temsilcilerin katıldığı konferans sona erdi.

Konferans sonunda yayımlanan "Strasbourg Deklarasyonu'nda, Romanlara yönelik ırkçılıkla mücadele, Romanların ekonomik ve sosyal durumlarının düzeltilmesi ve sosyal entegrasyonlarının sağlanması konularında ortak kararlar alındı.

Alınan kararlar çerçevesinde, sorunların giderilmesine katkıda bulunmak için oluşturulacak Avrupa eğitim programında, 1000'den fazla Roman arabulucu yetiştirilecek.

Özel eğitim alacak bu arabulucular, Roman toplumununa idari ve yasal tavsiyelerde bulunacak. 2011 yılı içinde 440, daha sonraki yıllardaysa 1000 arabulucu yetiştirilecek. Gerekli mali kaynağın sağlanması halinde bu rakam ilerde daha fazla artırılabilecek.

Avrupa Konseyi, bu amaçla gelecek yıl 100 hukukçuya eğitim verecek. Yetiştirilen bu hukukçular, Roman arabulucularla birlikte, bu toplumunun ev, okul, sağlık gibi sorunlarının çözümü için ve yine bu grubunu ayrımcılığa hedef olmaması için çaba gösterecek.

Kabul edilen deklarasyonda, Romanlara yönelik ayrımcı politikalar ve bu grubu sosyal ve ekonomik olarak dışlama çabaları da kınandı.

Konferansın düzenlenmesi konusunda ilk girişimi başlatan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, düzenlenen basın toplantısında, "Artık Romanlar sorununu çözme konusunda, icraata geçme ve yeni bir başlangıç yapma zamanı" diye konuştu.