Avrupa Komisyonu, AB'yi bölen mali işlem vergisinin uygulanmasından yana tavır koydu. Barroso, verginin borç krizini hafifletmeye yardımcı olacağı görüşünde.
Abone olAvrupa Komisyonu, borç krizini aşmak için mali işlem vergisi uygulanmasını isteyen 10 Avrupa ülkesine destek verdi.
Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya bu vergiyi isteyenler arasında.
Ancak başta İngiltere olmak üzere öneriye karşı çıkanlar da var. İngiltere verginin özellikle Londra'yı olumsuz etkileyeceğinden endişeli.
Avusturya, Belçika, Yunanistan, Portekiz, Slovakya ve Slovenya ise vergiyi destekliyor.
Mali işlem vergisi konulmasını isteyen AB ülkeleri, birlik içinde tam görüş birliği olmasa da bu adımın atılmasından yana.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, 10 üye ülkenin vergiye desteğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Barroso, bu şekilde zor günlerden geçmekte olan AB ülkelerine yardımcı olmak için milyarlarca euro gelir elde edilebileceğini söyledi.
AB mali işlem vergisini Haziran ayında ele almış, ancak görüş birliği sağlayamamıştı. Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya buna rağmen verginin uygulanması için baskı yapmaya karar verdi.
Damlaya damlaya...
Mali işlem vergisi, damlaya damlaya göl olacağı görüşünden hareketle, bankalar ve mali kurumların elinden geçen döviz, hisse senedi ve tahvillerle ilgili işlemlerden az miktarda vergi alarak, gelir elde etmeyi hedefliyordu.
Avrupa Komisyonu, bütün AB ülkelerinde uygulanırsa, bu verginin yılda 74 milyar dolar gelir getireceğini tahmin ediyor.
Bazı AB ülkeleri vergiye ilke olarak karşı değiller, ancak bu konuda topluca bir karar alınmadığı sürece uygulamayı reddediyorlar.