Guardian gazetesindeki görüş yazısında, Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkmasının ağır ekonomik ve insani sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor. Yazıda Türkiye'yi nasıl etkileyeceği sorusu da yanıtlanıyor.
Abone olBugün Guardian gazetesinde Timothy Garton Ash "Avrupa kendini kurtarmak için Yunanistan'ı kurtarmalı" başlıklı bir yazı kaleme alıyor.
Yazar, Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkmasına yönelik fay hatlarının kıtayı sarsacağı uyarısında bulunuyor.
Bir Türk yetkiliden de bu konuda görüş alan Garton Ash, yetkilinin kendisine değeri azaltılan para değerine geçmesi halinde, Yunanistan'ın Türkiye'ye turizm fiyatları konusunda rekabet yaratacağını söylüyor ve şöyle devam ediyor:
"Jeopolitik olarak Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkması AB üyeliğine ilgili azaltır. Türkiye, bunun yerine, kendi çapında bölgesel bir güç olmaya odaklanacaktır."
Yazıda şu ifadelere yer veriliyor:
"Avrupa Yunanistan'ı kurtarmak zorunda. Yunanistan'ı Euro birliğinde tutmak kötü olabilir ancak çıkarmak çok daha kötü olacaktır. Yalnızca ekonomik değil; insani, jeopolitik ve tarihi anlamda da."
"İki hafta önce Yunanistan'daydım. Yalnızca görece ilgisizlik değil, aynı zamanda iki tehlikeli yanılsamayı gözlemledim."
"İlk olarak, Yunanlılar ve Almanlar arasındaki bu oyunun son anda, tipil Brüksel tarzı anlaşılmaz bir tavizle çözümleneceğine dair yaygın bir inanç var. İkinci olarak ise Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkmasının çok sorun yaratmayacağı görüşü."
"Piyasalar, Euro birliği üyeliğinin geri dönülemez olduğunu bilirler. Bu, bir sonraki zayıf Euro birliği üyesinin devlet tahvilleri hemen olmasa da zamanla bulaşacaktır; zayıf bir ekonomide yeni çıkan krizler spekülasyonları artıracaktır."
"Bunun Yunanistan için ekonomik ve insani sonuçlar da olacaktır. Suçlamalarınızı ilgili kişilere yöneltin, ancak bir gerçek var, çok sayıda Yunanlı korkunç sıkıntılar yaşadı. Kabaca Yunanistan ekonomisindeki gerçek harcamalar 7 yılda üçte birine düştü. Yaklaşık her iki genç insandan biri işsiz. Hala kabaca devam edersek; intihar oranı 2010 ile 2012 arasında yüzde 35 arttı."
"Yunanistan Euro birliğinden çıkarsa, kimse ne olacağını tam olarak bilmiyor. Ancak Nobel ödüllü ekonomist Christopher Pissarides'a göre, böyle bir hamle sonunda yaşam standartlarında en keskin düşüşe yol açacak ve her bir Yunanlı 'Biz bu acıları ne için çektik?' diye soracak."
"Bir mucize olmazsa da sandıktan soldan veya sağdan daha radikal, daha popülist ve milliyetçi bir hükümet çıkacak. Böyle bir hükümetin Avrupa Birliği ve dünyadaki yeri için de sonuçları olacak. Euro birliğinden çıkış, Avrupa Birliği'nden çıkış isteğine de neden olacak, üye ülkeler Yunanistan'ı tutmaya çalışacak ve ayrılma süreci yıllar alacak."
"Öte yandan Euro birliğinden çıkan bir Yunan hükümeti, Ukrayna üzerinden Rusya'ya uygulanan yaptırımları da veto edebilir. Moskova maddi bir destek sağlamamakla birlikte, Ortodoks inanca sahip iki ülkenin birlikteliği yönünde siyasi kartını oynayabilir."
"Atina, Orta Doğu ve Afrika'dan gelen binlerce mülteciyi daha zengin AB ülkelerine geçmemeleri için durdurmak konusunda gönülsüz davranmaya başlayabilir."
"Kafanızda beyin taşıdıkça ve Avrupa'nın geleceği hakkında endişelendikçe; Yunanistan'ı neden kurtarmamız gerektiğini anlayacaksınız."