Klosterneuburg manastırında dün bir araya gelen birlik üyeleri ''Avrupa'nın Geleceği'' ni tartıştı.
Abone olViyana yakınındaki tarihi Klosterneuburg manastırında dün başlayan, ''Avrupa'nın Geleceği'' konulu AB dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Toplantının sona ermesi üzerine basına açıklama yapan dönem
başkanı Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, ''Klosterneuburg toplantısının başarılı geçtiğini'' ifade ederek, ''Avrupa anayasasına ilişkin suskunluk dönemi sona erdi. Anayasa krizini tüm boyutlarıyla tartışma fırsatı bulduk. Avrupanın geleceğini ilgilendiren projeleri tartışmak üzere hareketli bir dönem başlamış oluyor'' dedi.
Anayasa konusunda ''Hukuki konularda somut bir çözüm bulunamadığını'' ifade eden Plassnik, ''Anayasa krizine 2009 yılına kadar bir çözüm bulunması konusunda görüş birliği sağlandığını'' kaydetti. Almanya'nın 2007 yılı ilk yarısında üstleneceği dönem başkanlığında, ''Anayasa krizini aşmaya yönelik kabul edilebilir önerileri hazırlaması üzerinde görüş birliği sağlandığını'' ifade eden Plassnik, ''AB'nin, en geç 2009 yılında anayasanın temel hukukunu
somut olarak ortaya çıkarması gerektiğini'' bildirdi.
-''YOLUMUZ ÇOK UZUN, YOLCULUĞUN TADINA VARALIM''-
Birliğin dönem başkanı Ursula Plassnik ile ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan AB komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise ''Bazı sorunlara rağmen anayasayı hayatta tutmak zorunda olduklarını'' ifade ederek, Klosterneuburg toplantısında mevcut sorunların tümünün tartışıldığını söyledi.
''Anayasa konusunda tüm üyelerin aynı görüşü paylaştığını söylemenin mümkün olmadığını'' belirten Barroso, Anayasa konusundaki tartışmaları ''uzun bir yolculuğa'' benzeterek, ''bir Yunan düşünürün dediği gibi, yolumuz çok uzun, bu uzun yolculuğun tadına varalım'' diye konuştu.
Toplantıda, insan ticareti, mülteci sorunu ve genişleme sürecinin de ele alındığını belirten Barroso, şunları söyledi:
''Genişleme konusunda üstlendiğimiz mevcut yükümlülüklerimizi yerine getirmek zorundayız. Birliğin hazmetme kapasitesinin çok önemli olduğunu bir kez daha vurguladık. Gelecek adımda, Komisyon raporu da olumlu olursa Bulgaristan ve Romanya'nın katılımı 2007 yılında gerçekleşmiş olacak.''
-SLOVENYA TATMİN OLMADI-
Klosterneuburg toplantısında yapılan ''Anayasa tartışmalarından Slovenya'nın memnun olmadığı'' bildirildi. Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, Avusturya basın ajansına (APA) yaptığı açıklamada, ''Anayasa metninin şu andaki şekliyle muhafaza edilmesine üye ülkelerin yarısının dahi onay vermediğini'' söyledi.
Anayasa krizine ilişkin tartışmalarda, ''her konuda mutlaka bir eğer, şayet'' sözcüğünün kullanıldığını anımsatan Rupel, ''Özellikle anayasadaki, birliğin çeşitli kurumları arasında güç dağılımına ilişkin tartışmaların yeniden gündeme geleceğinden endişe ettiğini'' kaydetti. Anayasa krizine çözüm bulunması için 2009 yılına kadar süre tanınmış olmasını ''olumlu '' karşılayan Rupel, ''bazı üye ülkelerde yapılacak seçimlerden dolayı anayasa tartışmasıyla kimsenin seçmen kazanmasının mümkün olmadığını. Bu nedenle de 2009 yılının uygun bir tarih olduğunu'' söyledi.
Birliğin dönem başkanı Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'in evsahipliğinde gerçekleşen ''Avrupanın geleceği'' konulu AB Dışişleri Bakanları toplantısına birliğe üye 25 ülkeyle katılımı kesinleşen Romanya ve Bulgaristan dışişleri bakanları katıldı. Aday ülkelerden Türkiye ve Hırvatistan ise toplantıya davet edilmedi.