Avrupa Birliği ile müzakereler tehlikeye girdi.. AB memnuniyetsizliğini 'not aldık' açıklamasıyla dile getirdi.
Abone olAB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Krisztina Nagy, Fransız AFP ajansına yaptığı açıklamada, "Anayasa Mahkemesinin, Yargıtay Başsavcısının AK Parti'nin kapatılması istemiyle açtığı davaya ilişkin iddianameyi kabul etmesini not aldık" dedi.
BU DAVA HAKSIZ
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti’ye açılan kapatma davasıyla ilgili olarak çarşamba günü Avrupa Komisyonu’nu bilgilendireceğini ve bunun, AB’ye aday bir ülkenin, değişiklik gerektirebilen anayasasında sistemik bir hata olduğunu gösterdiğini bildirdi.
Siyasal partilerin yasaklanması veya feshedilmesinin, kapsamlı sonuçları olan ve azami itidal gösterilmesi gereken bir önlem olduğunu kaydeden Rehn, “Bu davada haklı bir durum görmüyorum” dedi.
Rehn, siyasal konuların mahkeme salonlarında değil, parlamentolarda demokratik yollarla tartışılması gerektiğine işaret eden uyarısını yineledi ve hükümetin, anayasanın “Türk demokrasisinde sorunlara yol açan” hükümlerini gözden geçirme niyetinden memnuniyet duyduğunu kaydetti
MÜZEKERELER HANGİ DURUMDA ASKIYA ALINIR?
Avrupa Birliği sürecinin seyrini belirleyen 'Çerçeve Belgesi', müzakerelerin hangi durumlarda askıya alınacağını net bir biçimde ortaya koyuyor. Söz konusu maddeye göre Birlik'in temelini oluşturan, özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin Türkiye'de devamlı bir biçimde ihlal edilmesi halinde komisyon, kendi inisiyatifi veya üye devletlerin talebi üzerine müzakerelerin askıya alınmasını tavsiye edebiliyor.