AB dışişleri bakanlarının terörle mücadele gündemli toplantısından Türkiye ve Arap ülkeleriyle işbirliğinin ve istihbarat paylaşımını artırma kararı çıktı.
Abone olAB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, düzenlediği basın toplantısında, terörle mücadelede işbirliği düzeyini artırmak için belli bazı ülkelerle projeler yapacaklarını söyledi. Mogherini, "Adını vermek gerekirse Türkiye, Mısır, Yemen, Cezayir ve Körfez ülkeleriyle gelecek haftalarda başlatacağımız belli projelere bakıyoruz" dedi.
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström de "Birçok farklı oyunda Türkiye çok merkezi bir ülke ve pozisyonunu uygun şekilde kullanırsa yapıcı rol oynayabilir. Türkiye ile müzakereler başlamalıdır" diye konuştu.
Mogherini, istihbarat paylaşımını sadece AB içinde değil, Türkiye, Körfez ve Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere Asya ve Afrika ülkeleriyle gerçekleştirme konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.
Yüksek temsilci Mogherini, AB'nin dış delegasyonlarına güvenlik ateşeleri göndererek bu alanda işbirliğini geliştirmeye çalışacaklarını, AB içinde ve dışında olsun, Arapça konuşan halklarla iletişimi güçlendirmeye yönelik bir stratejiyi hayata geçireceklerini dile getirdi.
Militan teminine yardımcı olan mevcut çatışmaların ve krizlerin çözümünde ya da terör yuvaları haline gelen otorite boşluklarının ortadan kaldırılmasında birlikte çalışmaları gerektiğine işaret eden Mogherini, "Diyalog geliştirmek ve Medeniyetler İttifakı için, her türlü çatışma algısından kaçınmak için çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.
Mogherini, önümüzdeki günlerde AB, ABD, BM, Japonya, Kanada, İsviçre, Avustralya, Norveç veİzlanda'dan uzmanların Brüksel'de bir araya gelerek IŞİD başta olmak üzere terör örgütlerinin finansmanının önlenmesini görüşeceklerini bildirdi.
"TÜRKİYE YAPICI ROL OYNAYABİLİR"
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ise terörle mücadelede Türkiye'nin önemli rolü bulunduğunu belirterek "Birçok farklı oyunda Türkiye çok merkezi bir ülke ve pozisyonunu uygun şekilde kullanırsa yapıcı rol oynayabilir. Türkiye ile müzakereler başlamalıdır" şeklinde konuştu.
Wallström, Suriye ve Irak'ta çatışmaların sona erdirilmesinin ve radikalleşmeye kaynaklık eden diğer nedenlerin ortadan kaldırılmasının terörle mücadelede kilit önem taşıdığını vurguladı.
AB dışişleri bakanlarıyla terörle mücadeleyi konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, terörün köklerini ortadan kaldırmak anlamına gelen kapsamlı yüzleşmeyi gerçekleştirmenin önem taşıdığını ve bunun zaman alacağını söyledi.
Terörle mücadele, gelecek hafta Riga'da toplanacak olan AB içişleri bakanlarının da gündeminde olacak. Dışişleri ve içişleri bakanlarınca hazırlanacak öneriler, 12 Şubat'ta gerçekleştirilecek AB zirvesinde değerlendirilecek.