BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,48
ALTIN 3.037,77
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Birliği Türkiye'yi bıktırdı

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler giderek çıkmaza girdi. Son iki ülkenin dönem başkanlığında hiçbir somut adım atılmadı.

Abone ol

Belçika'nın ardından Macaristan dönem başkanlığında da herhangi bir fasıl açılamayacağının netleşmesi üzerine Türkiye, AB'nin ülke üzerindeki nüfuzunu kaybettiğini açıkladı.

Üyelik konusunu muğlak hale getiren AB'nin Türkiye'deki etki gücünü kaybettiğini söyledi. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Kuneralp da dün önemli bir çıkış yaparak AB'nin üyelik konusunu muğlak hale getirerek "Türkiye üzerindeki etki gücünü kaybettiği" vurgusu yaptı. AB'ye ilişkin haberler çıktığı bir site olan EUobserver'a konuşan Kuneralp, seçim zaferinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en önemli önceliğinin "modern ve liberal" bir anayasa olacağını belirterek katılım müzakerelerindeki tıkanıklık nedeniyle bunda AB'nin önemli bir rol oynayamayacağını kaydetti.

ACI TAT

Kuneralp, "Katılım için açık bir perspektif bulunmazken Türkiye'nin mevzuatını dar anlamda AB standartları ile uyumlu hale getirmesi için bir neden yok. Basitçe söylemek gerekirse AB Türkiye üzerindeki etki gücünü kaybetti" dedi. Büyükelçi Kuneralp, Türkiye'de başkanlık sistemi tartışmalarının hatırlatılması üzerine AB'nin bu konuda söyleyebileceği fazla bir şey olmadığını ifade etti. Rekabet faslının açılamaması ve katılım müzakerelerinin durma noktasına gelmesinin "ağızlarda acı bir tat bıraktığını" kaydeden Kuneralp, Türkiye'nin artık AB'nin süreci yeniden canlandırma inancına güven duymadığını aktardı.

ANKARA BIKTI

Kuneralp "Ankara'daki insanlar bıkmış durumda. AB Komisyonu'nu (rekabet faslının açılmasına) razı etmek için her türlü girişimde bulundular. Fakat onlara ne kadar çok materyal sunduysak hep daha fazlasını istediler" ifadesini kullandı. Selim Kuneralp, AB'nin birçok üyesini etkisi altına alan borç krizini aşacağına olan inancını vurgulasa da AB'nin mali sorunlar nedeniyle güçten düştüğünü, stratejik vizyon ve dış politikada uyum eksikliği yaşadığını dile getirdi.

TÜRKİYE SONUNU GÖREMİYOR

AB uzmanları, Büyükelçi Kuneralp'in görüşlerine destek çıktı. Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğr etim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Aktar, AB'nin Türkiye'yi etkileme gücünü "çoktandır kaybettiğini" söyledi. Aktar; "Çünkü AB, Türkiye'ye bir perspektif vermiyor. Türkiye, sonunda üye olup olmayacağını bilemiyor. O yüzden reformlarını ona göre yapıyor ya da yapmıyor. Dolayısıyla 2000 yılından 2004 sonunu kadar AB ve standartlarıyla yatıp kalkan Türkiye, şimdi üyeliğinin ne olacağını bilmiyor" diye konuştu.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu de Kuneralp'in açıklamalarını AB'nin verdiği olumsuz mesajların bir neticesi olduğuna dikkat çekti. Kabaalioğlu, "Türkiye'nin tam üyelik müzakereleri yürürse Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda çıkardıkları engeller, Sarkozy'nin davranışları, anlaşmalara aykırı bir şekilde davranışları olmasa Türk hükümeti AB'yi daha ciddiye alır. Ama AB Türkiye politikasına olumsuz davrandığına göre tabii ki Türk hükümetleri tepkilerinde haklıdır" dedi. Hükümet kaynaklarına göre ise AB konusunda geri adım atılmadı. Avrupa Birliği Bakanlığı kurulmasının bunun bir göstergesi olduğuna dikkat çekildi.