BIST 9.634
DOLAR 34,64
EURO 36,50
ALTIN 2.929,75
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Birliği gözünü o davalara dikti

Türkiye'de gazetecilere karşı açılan davaları takip etmek isteyen AB, ağır bir heyet gönderiyor.

Abone ol

Türkiye'de gazetecilere karşı açılan davaları takip etmek isteyen AB, ağır bir heyet gönderiyor.

Başkanlığını, Türkiye'nin üyeliğini kuvvetle destekleyen Jaroslaw Leszek Walesa'nın yapacağı heyette Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ile İngiliz Michael Cashman ve Emma McClarkin yer alıyor.

Türkiye'de gazetecilere karşı açılan davaları takip etmek isteyen AB, ağır bir heyet gönderiyor. Başkanlığını, Türkiye'nin üyeliğini kuvvetle destekleyen Jaroslaw Leszek Walesa'nın yapacağı heyette Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ile İngiliz Michael Cashman ve Emma McClarkin yer alıyor.

AĞIR TOPLAR

Avrupa Birliği, Türkiye'de gazetecilere karşı açılan çok sayıda davayı takip etmek için heyet oluşturdu. Heyetin üyeleri de belli oldu. Çarşamba günü yapılan toplantıda Türk Ceza Kanunu'nun özellikle 285 ve 288 gibi maddeleri ile Terörle Mücadele Kanunu'nun 5 ve 7. maddelerinden aleyhinde dava açılan gazetecilerin duruşmalarının takip edileceği karara bağlandı. 5 kişilik heyette AP'nin "ağır topları" bulunuyor. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Fransız Yeşil Helene Flautre, AP Türkiye Raportörü Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, Lech Walesa'nın oğlu Polonyalı Hıristiyan Demokrat Jaroslaw Leszek Walesa, İngiliz Sosyalist Michael Cashman ve Muhafazakâr ve Reformcu Parti'den İngiliz Emma McClarkin, heyetteki milletvekillerini oluşturuyor. Heyet önceki gün yaptığı ilk toplantısında başkan olarak Türkiye'nin üyeliğini kuvvetle destekleyen Jaroslaw Leszek Walesa'yı başkanlığa seçti. Eylül ortalarında tekrar bir araya gelerek ikinci toplantısını yapacak heyetin hangi gazetecilerin davalarının takip edileceğine karar vermesi bekleniyor. Zaman'ın ulaştığı AP kararında, 5 kişilik heyetin yılda 3 defa Türkiye'ye gideceği ve heyetin iki milletvekilinden oluşacağı kaydediliyor. Heyet Türkiye'deki temaslarının ardından AP Başkanlık Divanı'na bir rapor sunacak. AB kaynakları, Türk hükümetinin basın hürriyetini artıracak TCK, TMK ve Basın Kanunu'nda düzenlemeler yapması durumunda heyetin "varlık sebebinin" büyük oranda ortadan kalkacağına işaret ediyor. Heyetin takip etmesi kesin olan Şener-Şık davasının yanında muhafazakâr gazetecilerin davalarını da izlemesi bekleniyor.

HEYETİN GÖREVİ NE?

Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, martta kabul edilen Türkiye raporunda Şener ve Şık davalarının takibi için çağrı yapmıştı. AP Başkanlık Divanı, 1 ve 9 Haziran'daki toplantılarında heyetin kurulmasına "yeşil ışık yakarken" heyetin vazifesini şöyle tanımladi:

"1 Haziran'da aldığı karar çerçevesinde aralarında Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın da bulunduğu gazetecilerin mühim davalarını takip etmek için Türkiye'ye gönderilmek üzere geçici bir heyetin kurulmasına karar vermiştir." AP kaynakları, heyetin hangi davaları takip edeceğinin netleşmediğini ancak 5 ila 10 gazetecinin "emsal" teşkil eden davalarının izlenmesinin düşünüldüğünü kaydetti.