Avrupalı bankalar, nakit sıkışıklığını gidermek için altın rezervlerini kullanmaya başladı. Bankalar, 31 Mart'ta sona eren mali yıl içerisinde döviz karşılığında 346 ton altın takası gerçekleştirdi
Abone ol"Merkez bankalarının merkez bankası" olarak bilinen Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından açıklanan rapor, bankaların Yunanistan'ın borç krizi nedeniyle yaşadıkları nakit sıkışıklığını aşmanın çaresini altın rezervlerinde bulduğuna işaret ediyor.
Şu andaki fiyat seviyelerine göre, yapılan işlemlerin değeri 13 milyar dolar. Bu miktar, para piyasalarında işlemlerle kıyaslandığında düşük. Ancak yine de bankaların sermayelerini sağlamak için ellerindeki altınları satıyor olması, sektördeki stresi göstermesi açısından önem taşıyor.
YUNANİSTAN İLE ARTIŞA GEÇTİ
Takas işlemleri çerçevesinde, bankalar ellerindeki altını, ileri bir tarihte geri almak üzere BIS'e sattı. BIS geçmişte de zaman zaman bankalarla altın takası işlemleri gerçekleştirmişti. Ancak son yıllarda böyle bir işlemle ilgili bilgi verilmemişti.
Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) alınan aylık veriye dayandırılarak hazırlanan rapora göre, Aralık 2009'da başlayan altın takas işlemleri Yunanistan'daki borç krizinin patlak verdiği Ocak ayından bu yana artışa geçti.
Takas haberinin spot altın fiyatındaki düşüşte etkili olduğu belirtiliyor. Altının ons fiyatı bugün 1,200 doların altına geriledi. Altının ons fiyatı geçen ay yatırımcıların güvenli liman arayışı nedeniyle rekor kırarak 1,265 doları görmüştü.
EURIBOR YÜKSELİYOR
Avrupa bankalarının mali sıkıntılarına işaret eden bir diğer gösterge de Euribor oranlarındaki yükseliş oldu.
Avrupa bankalarının kendi aralarındaki borçlanma maliyetini gösteren Euribor faiz oranı, bugün üst üste 27’nci günlük yükselişini kaydetti.
Euribor'un artışında sonuçları bu ay sonunda açıklanacak olan Avrupa'daki bankaların stres testlerinin piyasalarda yarattığı tedirginlik de etkili oluyor.