BIST 9.134
DOLAR 34,25
EURO 37,62
ALTIN 2.914,75
HABER /  GÜNCEL

Avrupa Ankara'nın zaferini konuşuyor

Fransa Anasaya Konseyi'nin sözde Ermeni Soykırımı iddialarının inkarını suç sayan yasayı iptal etmesi Avrupa basınında...

Abone ol

Financial Times, yasayla tanınan soykırımların inkarını suç sayan kanun tasarısının anayasaya aykırı bulunmasının Türkiye ile Fransa arasındaki gerilimi azalttığını yazdı.

Gazete, Fransız Anayasa Konseyi'nin bu kararının, meclisin iki kanadından da geçen tasarıyı engellemek için büyük çaba harcayan, Paris'le diplomatik ve askeri ilişkileri askıya alan ve düzenlemenin yasalaşması halinde bir dizi yaptırım uygulayacağını açıklayan Ankara için bir zafer olduğunu belirtiyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Türk ve Fransız halklarının arasında oluşturulmaya çalışılan uçurumu, ortadan kaldıran bir karardır" dediğini hatırlatan gazete şöyle devam ediyor:

"Bu kritik bir mesele. Zira iki ülkenin Suriye liderinin görevden uzaklaştırılması konusunda hedefleri ortak. Suriye konusundaki uluslararası politikayı koordine etmeye çalışan Suriye'nin Dostları Grubu'nun yeni toplantısı İstanbul'da yapılacak. Sonraki toplantı ise Fransa'da olacak."

ANKARA RAHATLADI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yasa tasarısının iptalinden sonra yeni bir düzenleme yapılacağı sözünü verdiğini kaydeden gazete, "Ancak Konsey'in kararı yasanın en azından seçimlerin sonuna kadar ertelenmesi olasılığı nedeniyle Ankara'yı rahatlattı. Eğer, Konsey yasa tasarısını geri çevirmeseydi Türkiye ya geri adım atacaktı, ya ticaret ve yatırım ortağı olan Fransa'ya yaptırım uygulayacaktı ya da pratikte fazla etkisi olmayacak yarım yaptırımlara başvuracaktı."