BIST 9.577
DOLAR 34,02
EURO 37,86
ALTIN 2.821,46
HABER /  GÜNCEL

AVM'ciler ilk zekatı verdiler

Büyüme, ihracat ve sanayide ki olumlu sonuçlara rağmen işsizlikte beklenen iyileşmenin gerçekleşmemesi, iş dünyasını harekete geçirdi...

Abone ol


Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'her işletmenin 1 kişiyi işe alması' çağrısı çerçevesinde perakende sektörü istihdam sayısını artırıyor. Zaman'ın haberine göre, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane, sektörde ilk 3 ay toplam 10 bin 500 kişiyi istihdam ettiklerini, yıl sonuna kadar bu sayıyı 75 bine çıkaracaklarını söyledi. 
  
Küresel krizin ardından zor bir dönem yaşayan perakende sektörü, 2010'a umutla girdi. Bu yılın ilk üç ayında yüzde 8'lik bir büyüme gösteren sektör, yıl sonuna kadar bu oranı yüzde 10'un üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Bu dönemde 10 bin 500 kişiyi bünyesinde istihdam eden perakendeciler, yıl sonuna kadar bu sayıyı 75 bin kişiye çıkarmayı hedefliyor. Perakendenin, ekonominin lokomotifi olduğunu belirten Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, Teknosa'nın bu kapsamda ilk üç ayda 280 kişiyi işe aldığını, yıl sonu hedeflerinin ise bin kişi olduğunu söyledi.

Perakende sektörünün yılın ilk çeyreğine ilişkin sonuçlarını açıklayan AMPD Başkanı ve Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, bu yıl sonuna kadar hem istihdama ciddi bir katkı sağlayacaklarını hem de sektörün büyümesi için gayret göstereceklerini dile getirdi. Geçen senenin ilk üç ayına göre bu yıl ilk çeyrekte ciro artışının yüzde 8 olduğunu vurgulayan Nane, gıdadaki artışın yüzde 4, elektronik ve yapı marketlerinde yüzde 15 ve hazır giyimde de yüzde 27'lik bir artış olduğunu kaydetti. Bu veriler doğrultusunda istihdamda yüzde 3'lük bir yükselme olduğunu açıklayan Nane, "Gıdadaki istihdam artışı yüzde 6, gıda dışı yüzde 3, hazır giyimde yüzde 5 olarak gerçekleşti." dedi. Krizin ardından fiş adedinin de toplamda yüzde 14 arttığını anlatan Mehmet Nane, kriz ortamında porsiyonların küçülmeye, ziyaret frekanslarının da artmaya başladığını söyledi.

Katma Değer Vergisi (KDV) indirimlerinin etkisiyle sektörün geçen seneyi iyi bir noktada kapattığını vurgulayan Nane, işsizliğin arttığı bir dönemde kendilerinin yeni istihdam alanları oluşturarak görevini başarıyla yaptığını ifade etti. Başbakan Erdoğan'ın, "Her müessese bir tane eleman alsın." söylemini çok önemsediklerini belirten Dernek Başkanı, şöyle konuştu: "Bunu geçen sene yaptık, bu sene ilk 3 ayda da devam ettirdik. Önümüzdeki 9 ayda da layıkıyla yerine getireceğiz. Tüketici güveninde negatif bir değişim, ekonomi ve politikada çok büyük bir negatiflik olmazsa bu sene geçen seneye göre daha iyi gidecek. Sektörde ilk 3 ay toplam 10 bin 500 kişiyi istihdam ettik. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 75 bine çıkaracağız." Geçen yıl perakende sektörü toplam 63 bin kişiye yeni istihdam alanı oluşturmuştu.

Mehmet Nane, alışveriş merkezlerinin pazar günü saat 18'de kapanmasına ilişkin bir soruyu da, "18'de kapanma meselesi bir ütopya. Bunu gündeme getirenler de popülizm yapıyor." ifadelerini kullandı. AVM'lerin pazar günleri geç açılıp geç kapanmasına da hazır olduklarını açıklayan Nane, kendilerinin bunu Bursa ve Antalya mağazalarında denediklerini, ancak tüketici şikâyetlerinden dolayı vazgeçmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Son günlerdeki etteki artışları da değerlendiren AMPD Başkanı Mehmet Nane, bu artışların geçen seneden başladığına dikkat çekti. Gıda perakendecilerin bu artışı tüketiciye yansıtmadığını savunan Nane, "Şubat-temmuz arasında karkas etin fiyatı yüzde 56 artarken, perakendede et fiyatı sadece yüzde 3 arttı. Organizenin bir özelliği de bu tip ani dalgalanmaları kontrol etmesi. Tüketiciye yansıttığınızda iş kaybı yaşarsınız. Organize perakende kâr marjından ödün vererek Başbakan'ın talimatı üzerine fiyatları düşürdü. Ette spekülatif bir etki vardı, o da geçti."