BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Avcının MHPyle hesabı var

Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı MHP'li vekili sınır kapısında neden tuttu? Olay büyüyünce devreye Köksal Toptan girdi.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- MHP Milletvekili Recai Yıldırım’a gümrük kapısında ‘hakkında tahdit olduğu’ gerekçesiyle engel çıkartan Edirne Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından azarlandığı öğrenildi. Toptan’ın, Avcı’yı arayıp; “Milletvekili dokunulmazlığı’nın ne anlama geldiğini anlattığı ve ‘Yanlış yaptınız. Böyle bir şey olmaz” diye fırçaladığı belirtildi.

ÇIKIŞ İŞLEMİ YAPMAM


MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Adana Milletvekili Recai Yıldırım, 3 Temmuz günü Edirne İpsala gümrük kapısından çıkış yapmak isterken, polis tarafından durdurulmuş ve engellenmişti. Maliye Bakanlığı tarafından konulmuş, ‘yurt dışına çıkış tahdidi’ bulunduğunu gerekçe gösteren görevli polislere milletvekili olduğunu hatırlatan ve engellenemeyeceğini belirten Yıldırım, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’yı da aramış ve engellenemeyeceğini anlatmıştı. Ancak Avcı, çıkış işlemi yapamayacağını belirtince öfkelenen milletvekili; işlem yaptırmadan sınırı geçmişti.

BAŞKANA ŞİKAYET

Dönüşte de sınırda benzer bir muamele ile karşılaşan MHP Milletvekili Recai Yıldırım, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve adalet Komisyonu başkanı Ahmet İyimaya ile de görüşüp, hukuki durumu netleştirmek istedi. Toptan ve komisyon üyeleri, milletvekili dokunulmazlığının iki yönü bulunduğunu belirterek, “bunlardan biri yasama diğeri fonksiyoneldir. Milletvekili yalnızca Meclis’te görev yapmaz ve dokunulmazlığı da sadece burada geçerli olamaz” yorumu yaptılar.

İÇTİHAT OLUŞTURULACAK

Toptan, yapılan işlemin tümüyle yasaya aykırı olduğunu belirterek, Edirne Emniyet müdürü Hanefi avcı’yı arayıp, sert sözlerle uyardığı belirlendi. Ayrıca; milletvekillerinin bu tür durumlarla bir daha karşılaşmaması için, ictihat oluşturacak bir karar hazırlanmasına da başlandı.

İŞLEM YANLIŞ

Öte yandan 1997’deki bir vergi borcundan dolayı yasağının olduğunu söyleyen Recai Yıldırım: ‘Ancak ben milletvekili olduğumdan dokunulmazlığım var. Dokunulmazlık hakkım kaldırılırsa yasak geçerli olur. 28 Mayıs’ta Bakü’ye gittiğimde bu yasak tebliğ edildi. Ancak gidişim engellenmedi. İpsala’ya gittiğimde de gümrükte durduruldum. Görevliler, ‘yasağınız var, işlem yapamayız’ dediler. Ben de dokunulmazlık hakkımı hatırlattım. Ancak işlemlerim yapılmadı. Ben de görevlileri dikkate almayıp, kapıdan geçtim. Görevlilerle aramızda hiçbir tartışma yaşanmadı. Leyla Zana nasıl yurtdışına çıkıyorsa ben de çıkabilirim. Hapishaneden Meclis’e gelen milletvekili bile yurt dışına çıkıyor, ben engelleniyorum’’ dedi.

AVCI’NIN ACISI VAR

MHP’liler, daha önce MHP’den milletvekili olmak için başvurduğunu hatırlattıkları Hanefi Avcı’nın MHP’ye yönelik bir öfkesi bulunduğunu ve bu olayı bahane ederek, bilerek sorun çıkarttığını dahası hemen basına haber vererek, olayı yanlış aksettirdiğini ileri sürdüler. Arkadaşları Recai Yıldırım’a yapılan muameleye öfkelendiklerini belirten MHP’liler, Avcı ile ilgili Toptan’a şikayet ile yetinmeyeceklerini ve başka yasal işlemler yapılması için de harekete geçeceklerini de bildirdiler.