Avcılar, baharla yeniden vücut bulduğu bir Hıdrellez bayramını daha kutlamanın coşkusunu yaşadı.
Abone olAvcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci’nin desteğiyle, Firuzköy Vakfı tarafından düzenlenen Hıdrellez Şöleninde yakılan ateşlerden atlandı, oyunlar oynandı, şarkılar söylendi, maniler okundu, yemekler yendi.
Barış Manço Kültür Merkezi Halk oyunlarının muhteşem gösterilerinin yanı sıra ilkokulararası halk oyunları yarışması ise etkinliklere ayrı bir renk kattı.
Firuzköy konser alanında yapılması planlan şölen için Avcılar halkı yer bulabilmek için sabahın erken saatlerinden itibaren bölgeye akın etmeye başladı. Firuzköy Vakfı Başkanı Taner Taşdelen yaptığı açılış konuşmasında “Ulusların oluşumunda kültürlerin yeri ve önemi büyüktür. Onları gelecek kuşaklara aktarmanın görevimiz olduğunu biliyoruz” dedi. Hıdrellez’in önemini de anlatan Taşdelen, Hıdrellez’in yeşeren gün anlamına geldiğini ve yazın başlangıcı olduğunu söyledi.
Daha sonra Hıdrellez ile ilgili bir konuşma yapan Avcılar belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, “Hıdrellez, hiç şüphesiz ki, Türk kültürü içinde yozlaşmamış, canlılığını koruyan geleneklerden biridir. Hıdrellez geleneği, bir bayram olarak bütün Türk milletinin katıldığı, bir takım töreleri yerine getirdiği bir bahar bayramı olarak kabul görmüştür” dedi. Değirmenci özetli şunları söyledi:
“Koca bir kış daha geride kaldı. Güneşsiz günlerin, soğuk akşamların, yavaş yavaş bizleri terk etmeye başladığı şu günlerde baharın gelişini, bütün dinlerin ortak inandıkları ve uyanma adına kutladıkları mucizelerden biri olan Hıdrellez ile kutluyoruz. Sayısız hikâyeden biri olan inanışa göre hayat suyu içerek ölümsüzlüğe kavuşan Hızır, bahar aylarında insanların arasında dolaşıp, yardıma ihtiyacı olanlara yardım edip onlara bereket sağlar, aynı zamanda da insanın ve tabiatın uyanışının simgesi olarak da 6 Mayıs günü Hıdrellez Şenlikleri ile kutlanır. Çok eski uygarlıklardan bu yana kutlanan baharın gelişi, bizim kültürümüzde de uzun yıllardır bir bayram havasında neşe içinde kutlanmaktadır.
Kentleri kent yapan, gelenek ve yaşam tarzlarıdır. Milletlerin oluşmasında da kültürlerin yeri ve önemi büyüktür. Kültürleri oluşturan önemli unsurların başında ise gelenek-görenek, töre, tören ve inançlar gelmektedir.
Gelenekler, tarihi kesin olarak tespit edilemeyen dönemlerden kalmadır. Neden, niçin, nasıl gibi sorular sorulmaksızın atadan oğula kalmıştır. Hukukun bile yetersiz kaldığı zamanlar olmuştur, ancak gelenekler milletleri ayakta tutmayı başarabilmiştir. Bu özellikleri ile millet bağını güçlendiren önemli unsurlardır gelenekler, Türk kültürü içinde canlılığını koruyan geleneklerden biri de “Hıdrellez”dir. Hıdrellez geleneği, bir bayram olarak bütün Türk milletinin topluca katıldığı, kutladığı, bir takım töreleri yerine getirdiği bir bahar bayramıdır. Oldukça eski bir devire inen bu kutlamalar, babadan oğula günümüze kadar intikal etmiştir. Hıdrellez’den sonra yazın geldiği inancını yaşatan Türk toplumu, Hıdrellez’le birlikte artık karakışın geride kaldığını görmekte ve gelecek günlerin tabiatın canlandığı, yeşerdiği bahar ve yaz günleri olduğunu vurgulamaktadır.
İşte Avcılar böyle bir günü, bir dönüm noktasını “Bahar Bayramı” olarak bütün imkanlarıyla, duygularıyla, sevinciyle bugün burada coşkuyla kutluyoruz. Yüzyıllardır kültürümüz içinde var olan ve günümüzde de canlı bir şekilde hayatını devam ettiren Hıdrellez geleneği, halkın ortak ürünleri olan; Maniler, ninniler, atasözleri, bilmeceler gibi ürünlerin yanı sıra halk şairlerinin şiirlerine de yansımış, aşıkların tellerinde türkü, dillerinde koşma, semai ve destan olmuştur.
Hızır Peygamber, azmeden, hayal kuran ve inatla başarıya koşmaya çalışanlara her zaman doğru yolu gösterir. Büyük bir azim ve inatla çıktığımız bu Avcılar sevdasında önümüze çıkan tüm engellere rağmen, Kültürde, Sanatta, Eğitimde ve sporda parlayan bir yıldız gibi başarıdan başarıya doğru koştuk. Tüm yatırımlarımızı geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza yaptık. Bugün Avcılarlı binlerce genç yıldızımız bu haklı gururu yaşamanın coşkusu içinde. Barış Manço Kültür Merkezimizde yetişen folklorcu yıldızlarımız, Polonya’nın Zakopane kentinde yapılan uluslar arası folklor yarışmasında dünya birinciliğini Avcılar’a taşıdı.
Güreşçi bayan yıldızlarımız ise altın madalyaya doymuyor. Bugüne kadar katıldıkları turnuvalardan tam 20 adet altın ile sayısız gümüş madalya kazanmıştır. Avcılar’da 2000 yılında başlattığımız “Okullar arası Folklor” yarışmalarında görüyoruz ki minik yıldızlarımız oldukça heyecanlı ve başarıya istekli . Gençlerimizi bu gibi etkinliklerle hem kendilerine hem de topluma yararlı birer birey olarak yetiştirmenin bugün mutluluğunu yaşatıyoruz…
Evet; Avcılar’da yine bir bahar günü yaşıyoruz…
Hatırlıyorum, geçen yıl da bu şirin ilçe böyle idi, daha önceki sene de ve daha sonraki seneler de yine aynı olacaktır…
Dilerim bu bahar Hızır hepimizin kapısına uğrayıp bereketinden bolluğundan birer fiske bırakır, dileklerimizi gerçekleştirir ve bu bahar hepimiz için bir öncekinden çok çok daha iyi olur.”