BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Avcı SBS'nin neden bittiğini açıkladı

Nabi Avcı, Yeni eğitim sisteminin ayrıntıları, dershane tartışmaları, öğretmen atamaları, SBS'nin kaldırılış nedenlerini açıkladı.

Abone ol
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Söz Bitmeden'de canlı yayında soruları cevapladı.
 
Yeni Şafak Gazetesi'nden ayrılırken 'Kivi' isimli mektubu neden yazdı?
 
O mektup bir veda olmakla birlikte ayrılışımla ilgili de bir açıklamaydı aynı zamanda.. Kivi'yi bir meyve olarak biliyoruz ama aynı zamanda bir kuş ismidir. Kanatları olan ancak uçmasına yetmeyen yani uçamayan bir kuştur. Aynı zamanda İngiliz Hava Kuvvetlerinin argosunda uçuştan men edilen pilotlara verilen bir isim. İşte benim o yazım da "Biz burada çok güzel işler yapacaktık ama patronlar bize bu imkanı sağlayamadılar, gidiyoruz" yazısıydı.
 
Milli Eğitim Bakanlığı gözünü korkuttu mu?
 
Tabi ki mesuliyeti büyük bir yer Milli Eğitim Bakanlığı.. Ama bu sadece Milli Eğitim Bakanlığı'na has bir şey değil. Ben 1980'lerin ikinci yarısında MEB'de Hasan Celal Bey'in döneminde danışman olarak da çalıştım. O zaman da bir hesap yapmıştık ve Bakanların ortalama Bakanlık süresi 11 ay falandı.. Daha sonra, 1990'lardaki koalisyon dönemlerinde daha çok Bakan değişikliği oldu ve ortalamalar çok daha düştü.
 
Son 10 yıldaki Bakan değişiklikleri
 
Daha önceki Bakan değişikliklerinin ima ettiği politikadeğişiklikleri bizim son 10 yıldaki 5 Bakan değişikliğinde söz konusu değildir. Evet ben son 10 yıldaki 5. Bakanım ama aynı parti iktidarının sürekliliği içinde görev yapmış Bakanlar bunlar.
 
SBS'nin kaldırılması
 
Birincisi, SBS'nin yani ortaokuldan liseye geçişte temel alınan Seviye Belirleme Sınavı'nın uygulanmayacağı bilgisi 1 buçuk yıl önce Ömer Dinçer zamanından açıklanmıştı. Yani her Bakan bir sistem değiştiriyor meselesi değil. Daha önce hazırlıkları yapılan, çalışmaları yapılan Şuralarda tartışılan konulardan bir tanesi. Dolayısıyla Bakan değişti, sistem de değişti denilecek bir durum yok.
 
İkincisi, bu eğitim stratejisinde büyükçaplı değişimler yapan bir düzenleme değil. Yaptığımız şu, ortaokulubitiren çocuklarımız eskiden SBS dediğimiz tek bir sınava giriyorlardıve o sınav sonucuna göre (sınav sonucunun % 70'i ve ortaokulderslerinin toplamı) okullara yerleştirliyordu. Hepimiz de bunu eleştiriyorduk.
 
Şimdi ne yaptık? bu sınavı kaldırdık. Dedik ki "öğrencilerin okullarında girdikleri yazılı sınavları esas alalım"
 
Fakat bu yazılılar her öğretmen farklı bir soru sorduğu ve her kağıt farklı öğretmenler tarafından değerlendirildiği için ortaya çıkan notlar çok objektif olmayabiliyordu. Biz "hiç olmazsa bu sınavlardan birer tanesini daha kontrollü yapalım. Soruları biz gönderelim. Verilen tüm cevaplar da merkezimiz tarafından aynı objektiflikle değerlendirilsin. Sınavların öğretmen desteği veya farklı şekillerde sulandırılmaması için de gözetmen öğretmenler farklı okullardan gelsin" dedik.
 
Bu yazılılar liselere geçiş için kullanılacak puanın % 70'ini oluşturacak. %30 ise 6,7 ve 8. sınıflardaki diğer derslerin ortalamasına bakılarak elde edilecek.