Osmanlı Bankası ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle Sözlü Tarih Atölyeleri gerçekleştirildi.
Abone olOsmanlı Bankası Müzesi’nde, Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi ve Sabancı Üniversitesi’nin işbirliğiyle; Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Neyzi’nin başkanlığında Sözlü Tarih Atölyeleri gerçekleştirildi.
Atölyelere; üniversite hocaları, tarih öğretmenleri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, sanatçılar, mimarlar, sivil toplum kuruluşları ve müze çalışanlarının da aralarında bulunduğu 200 kişi katıldı. Katılımcılardan 30’u; Ankara, Eskişehir, Mersin, Kocaeli, Kars, Muğla, Balıkesir, Kırklareli, Antalya, Aydın, İzmir ve Kayseri olmak üzere, İstanbul dışındaki illerden geldi. Atölyeye katılanların %70’ini kadınlar, %30’unu öğrenciler oluşturdu.
Tarih ve sözlü tarih/toplumsal bellek çalışmalarını buluşturmak, sözlü tarih yöntemini tanıtmak ve Türkiye’de kullanımını yaygınlaştırmak amacını taşıyan atölye; Osmanlı Bankası Müzesi’nde, Sabancı Üniversitesi’nin işbirliğiyle yapılacak destek toplantılarıyla devam edecek. Çalışmanın sonucunda, profesyonel sözlü tarih projeleri gerçekleştirerek bir sözlü tarih arşivi yaratmak, bu malzemeyi web sitesi ve kitap gibi ürünlere dönüştürerek kamuoyuyla paylaşmak hedefleniyor.
Atölyelerde Yapılan Çalışmalar
31 Ocak 2009 Cumartesi ve 1 Şubat 2009 Pazar günleri yapılan çalışmaların en önemli amacı, yakın tarihimizi araştırma ve anlamlandırma sürecinde sözlü tarihin yerini irdelemekti.
Doç. Dr. Leyla Neyzi başkanlığındaki atölyenin ilk gününde, sözlü tarihin tarihi ve kurumsallaşması, ikinci gününde ise sözlü tarihte yöntem ve etikle ilgili seminerler yapıldı. Öğleden sonraları, katılımcıların soruları cevaplandırıldı, yorumları tartışıldı. Farklı çevrelerden çok çeşitli sözlü tarih çalışmalarıyla atölyeye katılanlar, ağırlıklı olarak; bellek, travma, etik, sosyal bilimlerde sözlü tarihin yeri, sözlü tarih arşivlerinin oluşturulması, görüşmelerin kaydı ve analizi gibi konuların üzerinde durdu.
Sözlü tarih görüşmelerinin profesyonel bir ön hazırlık ve analiz sürecinden geçmesi gerektiğini belirten Leyla Neyzi, Türkiye’de hem geç başlanmış hem de tarih disiplini tarafından göz ardı edilmiş sözlü tarihin, disiplinlerarası bir alan olarak yaygınlaşması için kurumsallaşmanın gerekliliğinden bahsetti. Atölyede, Türkiye’de yapılmış sözlü tarih çalışmalarından örnekler tartışılırken, Türkiye ile benzer bir geçmişe sahip ülkelerde sözlü tarih çalışmalarının, tarih anlayışını ve toplumu nasıl dönüştürdüğü anlatıldı.