Dolandırıcıların göz diktiği yeni adreslerden biri de ATM'ler...İşte onların kullandığı akıllara durgunluk veren yöntem...
Abone olATM'de yaptığınız herhangi bir banka işleminden sonra cep telefonlarınıza ya da ekstrelerinize gelen aşırı yüksek meblağdaki harcama bilgisi kartınızın kopyalandığına işaret edebilir.
Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, "Akıllara durgunluk veren yöntemlerle banka ya da kredi kartlarını kolayca kopyalayabiliyorlar. Atm hırsızlığı giderek artıyor" dedi.
Dolandırıcıların göz diktiği adreslerden birisi de ATM'ler. ATM'lere yerleştirilen gizli kamera, kopyalama cihazı hatta uzaktan teleskopla bile kayıt altına alabiliyorlar. Tüketiciler ise kartlarının kopyalandığını cep telefonlarınıza ya da ekstrelerinize gelen harcama bilgisi ile çok sonra öğreniyor ve iş işten geçmiş oluyor. Şikayet Portalı Şikayetvar'a yaşadıklarını anlatan şikayetçiler yaşadıkları sorun ile bankalar ile karşı karşıya gelerek yetkililerden denetim istediler. İşte yaşanan gerçek olaylardan bazıları:
KAMERA KAYITLARI YOK MU?
"Kredi kartıma ait ekstremde 140 TL'lik bir nakit avans işlemi yer almaktaydı. Bankayı hemen arayıp böyle bir nakit çekmediğimi için bu işlemin iptalini ve konuyla ilgili detaylı bilgi istediğimi söylediğimde ise bana zaten ekstremde de gözüken tarih ve il/ilçe bilgisi dışında hiçbir bilgi verilmedi. Ancak verdikleri numaraya faks çekerek bir dilekçe yazarsam ilgilenebileceklerini söylediler. Bana hiç bir geri dönüş olmadığı için bankanın genel müdürlüğünü bir kez daha aradım. Bana sonucun olumsuz olduğunu işlemin şifreli bir işlem olduğu için iptal edilemeyeceği söylendi. Telefonda tekrar bu işlemin hangi atm ya da şubeden yapıldığını sorduğumda bana detay göremediklerini söyleyerek daha önce verdikleri bilgileri tekrarladılar. Kart kopyalama durumuna karşı yapabileceğim tüm işlemler yanıtsız kaldı. Şimdi tekrar soruyorum; bu işlem hangi atm veya şubeden gerçekleşti ve bu atm'ye ait kamera kayıtları var mı?"
KARTIM HABERSİZCE KOPYALANMIŞ
"Bankaya ait ATM'den uzun süredir alışveriş yapmadığım kredi kartımın kart borcunu yatırdım. Kredi kartımın ekstresini incelediğimde yüksek meblağda alışveriş yapıldığını ve kontör yükleme servisinden işlemler gerçekleştirilmiş. Kartımla internet üzerinden uzunca bir süredir herhangi bir işlem yapmadığım halde bankaya ait atmden paramı yatırdıktan sonraki gün yukarıdaki işlemlerin gerçekleşmesi o bankamatikte mutlaka kart kopyalama cihazının olduğunu ispatlar niteliktedir. Güvenlik zafiyeti sonucu benim kartımdan işlemler yapılmıştır."
CEP TELEFONUNA GELEN MESAJ İLE ÖĞRENDİ
Kredi kartımdan harcama yapıldığı bilgisi cep telefonuma gelmiş. Evimde internet olmadığı için acele ile iş yerimden kontrol ettim. Daha sonrasında bankaya durumu aktardım. Bekleyen provizyonlarda gözüken bu firmanın bir market olduğu bilgisini ilettiler.Konu ile ilgili olup olmadığı bilmiyorum bir alışveriş merkezinde kartınızın çipi bozuk diyerek harcamayı cihazın manyetik kısmından çekip benden imza almışlardı."
NELERE DİKKAT ETMELİ
Atm'lerde kart kopyalama şikayetlerinin son günlerde girerek arttığına dikkat çeken Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, "Akıllara durgunluk veren yöntemlerle banka ya da kredi kartlarını kolayca kopyalayabiliyorlar. Dolandırıcılar insanları kolayca tuzağa düşürüyorlar. Atm hırsızlığı giderek artıyor. Sabahın erken saatlerinde kurulan ATM tuzakları gece yarısı sökülüp alınıyor. Daha sonra ise kopyalanan bilgiler sahtesi hazırlanan kartlara aktarılıp kullanıma hazır hale getiriliyor. Banka ve kredi kartı bilgilerinizin hırsızların eline geçmemesi için şifre girilirken etraftan şifresinin görülmemesi için tedbir geliştirmeli, gerekirse elle perdeleme yapmalı. Bankamatiklerin aydınlatma bölümünde sonradan yerleştirilmiş florasan lamba olup olmadığına dikkat edilmeli. Kart giriş haznelerinin orijinal olup olmadığı ile üzerinde parça ilavesi bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli. Tuş takımının olduğu bölümde fark edilebilir bir yükselti ya da kabarıklık olup olmadığına dikkat edilmeli." şeklinde uyarılarda bulundu.