BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,83
ALTIN 2.821,03
HABER /  DÜNYA

Atma Necad din kardeşiyiz

Ahmedinecad'ın "AIDS'e çare bulduk" açıklamasını Türk bilim adamları bakın nasıl karşıladı..

Abone ol

İran Sağlık Bakanı Kamran Bakeri Lenkerani'nin, AIDS'i kontrol altına alan 'İmod' isimli bitkisel bir ilaç ürettikleri yolundaki açıklamasını doğrulayan Tahran liderinin "AIDS'e batı neden oldu çaresini biz bulduk" sözleri "Gerçek olabilir mi?" sorularını da gündeme getirdi.

Lenkerani, Tahran'daki bir hastanede bazı bilim adamlarına çalışmaları dolayısıyla ödül verilmesi için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "İran'ın genç bilim adamları AIDS virüsünü kontrol altına alan bitkisel ilaç üretti" açıklamasını yapmış ve bitkisel temeldeki ilacın 'nano-biyo teknoloji' yöntemiyle elde edildiğini ifade ederek, kan ve bağışıklık sistemini büyük çapta etkileyen ilacın üretimi için 15 araştırma merkezinde 5 yıl çalışıldığını ve ilacın 200 gönüllü üzerinde denendiğini söylemişti.

Türk bilim adamları inanmadı

İrn Sağlık Bakanlığı'nın AIDS'e çare olarak sunduğu ilacı Türk doktorlar yalanladı ve İran'ın bu ilacı üretemeyeceğini iddia etti. Son yıllarda hapishanelerde kalan AIDS hastalarına yaklaşımları nedeniyle sert bir dille kınanan İran'ın tıp dünyasına bu açıklamayla yanıt veremeyeceğini kaydeden Türk bilim adamları böyle bir çalışma varsa bilgilerin bilimsel bir makale haline getirilerek yayınlanmasını talep ediyor.


Prof. Dr. Serhat Ünal (Hacettepe Üniversitesi)

Böyle bir keşif ancak bilimsel dergide yayınlanarak bilim dünyasıyla paylaşılabilir. "Yaptık, bulduk" demekle olmaz. Bir zamanlar Türkiye'de de zakkum kansere iyi geliyor dendi. Hatta Ermenistan da AIDS'e çare bulduğunu iddia etmişti. Ancak sadece o ülkeye giden insan sayısında artış olmuştu. Bu tarz söylemlerin zararı hep vatandaşlara oluyor.

Prof. Dr. Recep Öztürk (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi)

Geçen gün buna benzer bir iddia Yemen kaynaklı olarak karşımıza çıkmıştı. İddiada adı geçtiği gibi bağışıklık sistemini düzenleyici etki eden buna benzer bitkisel ilaçlar var. Yapılan açıklamadan net bir şey anlamak mümkün değil. İran'daki çalışmalara hangi kategoriye kadar izin veriliyor. Bunları bilmeden doğru bir görüş ifade edilemez.

Prof. Dr. Sercan Ulusoy (Ege Üniversitesi)

Böyle birşeyi bulsa bulsa ABD bulur. Ancak onlar da bu konuda bir açıklama yapmadı. İran'ın bu düzeyde bir çalışma yapacağını hiç sanmıyorum. Her gün Afrika'da binlerce kişi AIDS nedeniyle ölüyor. Madem etkili bir ilaç buldular, Afrika'daki kişiler üzerinde yapılan bir çalışma göstersinler veya klinik araştırmalarını tüm dünyayla paylaşsınlar