BIST 9.390
DOLAR 34,42
EURO 36,33
ALTIN 2.846,91
HABER /  GÜNCEL

Atlasjet faciasında şok isim!

2007'deki Atlasjet kazası ile ilgili skandalların ardı arkası kesilmiyor

Abone ol

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun öldüğü helikopter kazasında karakutuyu tornavidayla söküp kaçırdığı için hapse giren Feridun Seren, 2007'deki Atlasjet kazasında da inceleme ekibinin başındaydı. Tesadüf o ki, Atlasjet'in düşen uçağındaki karakutu kayıtları da makasla kesilip ortadan kaldırılmış

Isparta'da düşen Atlasjet uçağıyla ilgili skandallar bitmiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) ve Honeywell firmasının hazırladığı raporlarda yer alan ancak son bilirkişi raporuna girmeyen şok belgeler uçağın karakutusundaki bilgilerin saklanmış olabileceği şüphesini gözler önüne seriyor.

Sabah'ın haberine göre 57 kişinin öldüğü kaza sonrası bölgeye ilk ulaşan ekip raporunda uçağın kara kutusunda son 9 güne ait bilgilerin bulunmadığını belirtmişti. Karakutudan kazanın nedeni tespit edilemediği için bilirkişilere başvuruldu. Mahkeme ilk raporu İTÜ'ye hazırlattı. 360 sayfalık bilirkişi raporunda hem kaza öncesi hem de kaza sonrasına ait şok bilgiler yer alıyordu. Ancak bu rapor sümenaltı edilerek Anadolu Üniversitesi'nden yeni bir rapor istendi. 5 yıl aradan sonra geçtiğimiz hafta içinde yayımlanan raporda kazanın suçlusu ölen pilotlar ilan edildi.

MAKASLA KESİLMİŞ

Oysa sümenaltı edilen raporlarda uçaktaki tüm teknik arızaların tek tek tespitinin yapıldığı gibi karakutu bilmecesinin de perdesi aralanmıştı. Kaza Kırım Ekibi'nin çekmiş olduğu fotoğraflarda, 9 şiddetindeki depreme, yangın ve suya karşı dayanıklı olan karakutunun içindeki ses kayıt tertibatının kopuk olduğu gözleniyor. Ancak uzmanlara göre yanmaya bile dayanıklı olan bu kayış koparken uç tarafının incelmesi gerekirdi. Bu da tertibatın makasla kesilmiş olabileceğini gösteriyor. Çünkü çıplak gözle bile kayışta kopma değil kesilme olduğunu görmek mümkün.

EKİPTE AYNI İSİM VAR

Kayıtlardaki bu tahrifat ve gizlenen raporlar gözleri Kaza Kırım Ekibi'ne çevirdi. Atlasjet kazasında ekibin başında tanıdık bir isim yer alıyordu: Feridun Seren. Seren'in adı daha önce Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) eski başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında da geçti. Seren ve ekibi kazada tornavidayla karakutuyu söktüğü iddiasıyla halen hapiste. Bu da akıllara 'ikinci bir karakutu skandalı mı?' sorusunu gündeme getirdi. Kazazedelerin avukatı Şehnaz Yüzer de rapordaki tespitleri doğrulayarak, "Feridun Seren, bu kazanın da kırım heyeti başkanıydı. Dolayısıyla bu kazada da bilgileri saklayıp saklamadığını bilmiyoruz. Bu hususa raporda hiç yer verilmemiş. Ayrıca karakutudaki tertibatta tahrifat yapıldığı iddiaları var" dedi.

6 NÜKLEER FİZİKÇİ ÖLMÜŞTÜ

İstanbul-Isparta seferini yaparken iniş sırasında düşen Atlasjet uçağında 6 bilim adamı da hayatını kaybetmişti. Kazada ölen bilim adamları 2 yıl önce başlatılan ve DPT tarafından desteklenen "Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarımı Ve Test Laboratuvarları" projesinde görevliydi. Uçak kazasında, çalıştaya katılacak bilim adamları arasında bulunan Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan hayatını kaybetmişti.

KEÇİ DEĞİL TORNAVİDACI FERİDUN ÇIKMIŞTI

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'yla birlikte 5 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazasında Kaza Kırım Ekibi'nin başında olan Feridun Seren ile birlikte 16 kişi delilleri karartma suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu raporunda Seren ve ekibinin 'bulunamadı' dediği karakutunun tornavidayla sökülerek kaçırıldığı anlaşılmıştı. Hatta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de "Görüntüde biri vidayı söküyor, keçiler götürmedi ya" demişti.

İŞTE TAHRİFATIN BELGESİ

Raporlarda uçağın karakutusuna ilişkin fotoğraflarda kayıt tertibatları arasında yer alan kayışın kopmuş hali gösteriliyor. Uzmanlara göre burada bir soru işareti var. Karakutunun kazadan önceki 9 günlük kayıtlarının bulunamamasının nedenlerinden biri olarak bu tahrifat gösteriliyor. Oysa bu karakutular dünyanın en sağlam cihazları olarak tasarlanıyor. Bunun en önemli kanıtı da 2009'da düşen Air France uçağında görüldü. Karakutu denizin 3.900 metre altından 2 yıl sonra sağlam olarak çıktı.