BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Atina'yı yakan paket kabul edildi

Ekonomik kriz içerisindeki Yunanistan'da hükümet tarafından hazırlanan ekonomik paketi yeterli oyu aldı.

Abone ol

Yunanistan'da bütçe açığının daraltılması için hazırlanan ekonomik önlemler paketi, parlamentoda bu akşam üstü yapılan oylamada 121 "hayır"a karşı 172 "evet" oyuyla kabul edildi.

İktidardaki PASOK partisinden bir milletvekilinin yurt dışında bulunduğu gerekçesiyle katılmadığı oylamada, 3 geçersiz oy çıktı.

300 saldalyeli parlamentoda "evet" oyu kullanan ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (YDP) milletvekili, eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, parti lideri Andonis Samaras tarafından parlamento grubundan ihraç edildi.

PASOK lideri ve Başbakan Yorgo Papandreu ise milletvekilleri Yannis Dimaras, Sofia Sakorafa ve Vasilis İkonomu'yu, oylamada "geçersiz oy kullandıkları" gerekçesiyle meclis grubundan çıkardı.

Yunanistan'daki uygulamada paarlamento grubundan ihraç edilen milletvekillerinin partileriyle ilişkileri kesilmiyor. Bu ihraç kararları genellikle geçici nitelik taşıyor.

EKONOMİK ÖNLEMLER

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, geçen pazar günü yaptığı açıklamada, bütçe açığının daraltılması için alınacak borç konusunda IMF, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile anlaşmaya varılmasından sonra yeni ekonomik önlemler alındığını bildirmişti.

Pakette, kamuda maaşları aylık 3 bin avro kadar olan çalışanların, Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşıyla Paskalya ve yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerinin bundan böyle toplam bin avro olması öngörülüyor.

Papakostandinu, aylık 2 bin 500 avroyu geçmeyen emekli maaşlarında da Paskalya ile tatil ödeneklerinin 200'er, Noel maaşının ise 400 avro olarak belirlendiğini, daha yüksek emekli maaşlarının ise düşürüleceğini açıklamıştı.

Kamu çalışanlarının ödeneklerinde yüzde 8 oranında kesintiye gidileceğini ifade eden bakan, kamuda gerek maaşların gerekse emekli maaşlarının dondurulduğunu bildirmişti.

Maliye Bakanı, KDV'nin yüzde 21'den yüzde 23'e çıkartılacağını, sigara ve alkollü içkiye yüzde 10 oranında ek vergi uygulanacağını, lüks harcamalarda ise vergilerin artacağını belirtmişti.

Papakostandinu, Yunanistan'da Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 12,7'sine ulaşan bütçe açığının 2014'de yüzde 3'ün altına düşürülmesinin hedeflendiğinin de altını çizmişti.

Yunanistan'da geçen Martta da ekonomik önlemler alınmıştı. Söz konusu önlemler, kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti,

KDV'nin yüzde 19'dan yüzde 21'e yükseltilmesi, ödeneklerde yüzde 12 oranında kesinti, emekli maaşlarının 2010 yılı süresince dondurulması, akaryakıt fiyatlarına 3 ile 8 cent arası zam, alkollü içeceklerde yüzde 20, sigara fiyatlarında ise yüzde 65 oranında ek vergi uygulanması ve tutarı 35 bin avroyu aşan, araba ve yat alımlarını da içeren lüks harcamalara özel ek vergi konulmasını öngörüyordu.

Ayrıca Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşında yüzde 30, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerde ise yüzde 30 oranında kesinti yapılmıştı.

Yunan sendikaları ise önlemler geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edileceğini açıklamışlardı.