BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  DÜNYA

Atinaya ilk camı

Yunanlılar ilk kez Atina'da bir caminin ibadete açılması için hareke geçti.

Abone ol

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis'in, camisiz tek Avrupa başkenti olan Atina'da Osmanlı döneminden kalma bir caminin ibadete açılması için girişim başlattığı belirtildi. "Ta Nea" gazetesine göre, Bakoyannis, "Atina'da yaşayan yüz binlerce Müslümanı, temel insan hakları arasında yer alan vicdan ve ibadet özgürlüğünden yoksun bırakarak, Türkiye'den insan haklarına saygı göstermesini istemek inandırıcı olmaz" düşüncesinde. Bakoyannis, Atina'ya yeni bir cami yapılmasını değil, mevcut tarihi camilerden biri olan ancak kullanılmayan şehir merkezindeki Monastiraki Meydanı'nda yer alan 18. yüzyıldan kalma Mustafa Ağa Camisi'nin (Çarşı Camisi) açılmasını istiyor. Gazete, "Monastiraki'deki cami açılıyor" manşeti ile duyurduğu haberinde Bakoyannis'in, Yunan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hristodulos'u işbirliğine davet ettiğini ve caminin süratle açılmasını amaçladığını bildirdi.

Karşılığı Heybeliada mı?
Ta Nea, Bakoyannis'in Dışişleri'ndeki yakın çevresine, "Bizim başkentimizde cami yok ama Türkiye'den Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasını talep ediyoruz" dediğini belirtti. Bakoyannis, Atina yakınlarındaki Peania bölgesinde yeni bir cami inşa edilmesi projesine ise karşı çıktı. Gazeteye göre, Bakoyannis, Peania'da cami inşa edilmesini, "Arabistan ve İslam vakıfları Yunanistan'a girer" diyerek istemedi. Bakoyannis, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna, "Henüz alınmış bir kara yok. Bir şey olduğu zaman size söyleriz" yanıtını verdi.
Atina'da yaşayan 150 bin müslüman, apartman dairelerinde ve işyerlerinde gayri resmi mescitler açmış bulunuyor. Bayram namazları da spor salonlarında kılınıyor. Atina'da cami inşası, 2004 Olimpiyat Oyunları öncesi gündeme gelmiş, ancak Peania bölgesindeki cami projesi Yunan kilisesinin ve yerel belediyenin büyük tepkisi üzerine askıya alınmıştı.