Sabancı suikastı sanığının Yunanistan'da gözaltına alınmasının ardından, çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı.
Abone olEmniyetten resmi bir açıklama yapılmasa da, Yunan medyasına göre gözaltına alınan 4 kişiden biri, Sabancı suikastı sanığı İsmail Akkol.
2011'de Selanik'teki patlama ve ardından DHKP-C'nin yayınladığı bildirinin, Yunanistan ile örgüt arasında ipleri kopardığı iddia edildi.
Akkol'un "Hristo" takma adıyla 15 yıldır Yunanistan'da yaşadığı ileri sürüldü. Yarın mahkemeye sevk edilmeleri beklenen zanlılar sorgulamada soruları yanıtsız bıraktı.
Yunanistan’ın başkenti Atina’da terörle mücadele çerçevesinde önceki gün evlerinde silah ve mühimmat bulundurma suçundan gözaltına alınan dört Türk vatandaşından birinin DHKP-C’nin önemli isimlerinden Hüseyin Fevzi Tekin olduğu açıklanırken, resmi bir açıklama olmasa da diğerinin Özdemir Sabancı suikastı sanığı İsmail Akkol olduğu ileri sürüldü.
Alınan bilgiye göre, yaklaşık 15 yıldır Yunanistan’da yaşadığı belirlenen ve üzerinden Çekin Bağır adına düzenlenmiş siyasi iltica belgesi bulunan kişinin Akkol olduğu yönünde Yunan medyasında haberler yapılırken, Akkol'un uzun yıllar "Hristos" takma adıyla Atina’da inşaat boyacısı olarak çalıştığı, sürekli yer değiştirdiği ve bir süre Atina dışındaki kuzey bölgelerde kaldığı belirtildi.
Yunan medyasına yansıyan haberlerde, Akkol'un Atina'da yakalanmasının Yunan makamlarında rahatsızlığa neden olduğu belirtilerek, Yunan polisi ve gizli servisi EYP’nin "Hristos" takma adlı Akkol’un gerçek kimliğini daha önceden bildiği ve Türkiye’ye gidip silahlı eylem yaparak Yunanistan’ı zor durumda bırakmaması için önlem almaya çalıştığı ileri sürüldü.
ÖRGÜTÜN BİLDİRİSİ YUNAN POLİSİNİN TUTUMUNU DEĞİŞTİRDİ
Atina’da yayımlanan haftalık To Vima gazetesi, internet sitesinde yayımladığı haberinde, teröristlerin Yunanistan’da saklandığına ilişkin haberlerin Yunan hükümetiyle Türk hükümeti arasında uzun yıllar “sürtüşmeye” neden olduğunu ancak 2011’de Selanik’te Triandria Caddesi'nde meydana gelen patlamanın ardından DHKP-C’nin yayımladığı bir bildirinin Yunanistan’ın örgüte karşı olan "pasif" tutumunu değiştirdiğini yazdı.
BİLDİRİNİN YAYINLANMAMASI İSTEĞİNİ GERİ ÇEVİRMİŞLER
Gazete haberinde, hücre evinde bulunan 32 yaşında bir kişinin hayatını kaybettiği patlama olayının ardından örgütün bildiri yayımlayacağı bilgisini alan EYP’nin, Yunanistan’ın zor durumda kalmaması için DHKP-C’nin üst düzey yetkililerinden bir kadın ile görüşerek bildirinin yayımlanmamasını istediğini, buna rağmen bildirinin yayımlandığını kaydetti.
Haberde, "Bu gelişmenin ardından Erdoğan hükümeti ile temaslarda bulunuldu ve hükümet yetkililerinin talimatıyla DHKP-C üyelerinin ülkedeki varlığının bir dizi tehlike içerdiği değerlendirildi. Bunun ardından Türk silahlı şebekenin tamamen ortadan kaldırılması için Sakız ve Gizi’de operasyonlar başlatıldı" ifadeleri yer aldı. DHKP-C, Selanik'teki patlamadan 10 gün sonra yayımladığı bildiride, "savaşın kendi kuralları bulunduğunu ve dikkatsizlik ve ihmal olduğunda bu kuralların devreye girdiğini" yazmıştı.
DİĞER İKİ KİŞİNİN KİMLİĞİ NETLEŞMEDİ
Diğer yandan, Hüseyin Fevzi Tekin ile İsmail Akkol olduğu iddia edilen zanlı dışında diğer iki Türk vatandaşının kimliklerinin henüz netleşmediği, araştırmaların sürdüğü öğrenildi. Zanlıların sorgulamalarında hiçbir soruya cevap vermedikleri belirtildi.
Haklarında terör, sahtecilik ve yasa dışı yollardan ülkeye girme suçlarından dava dosyası oluşturularak savunmalarını hazırlamaları için cuma gününe kadar süre tanınan zanlıların, yarın Atina Harbiye Mahkemesi’ne sevk edilmeleri bekleniyor.
Atina’da bazı aşırı sol grupların, zanlıların sevk edileceği mahkeme önünde yarın gösteri yapmaya hazırlandığı öğrenildi.