BIST 9.916
DOLAR 35,28
EURO 36,79
ALTIN 2.979,04
HABER /  GÜNCEL

Atatürkün vasiyeti yerine geldi

CHP ile Tarih Kurumunu karşı karşıya getiren İş Bankası hisseleri davası sonuçlandı.

Abone ol

Türkiye İş Bankası hisselerinden Türk Tarih Kurumu payına düşen 101 milyon YTL, CHP’nin talimatıyla kurumun hesabına yatırıldı. CHP, Türk Tarih ve Türk Dil Kurumları’na yapılan ödemeleri "Bu iki kurum 12 Eylül’de kapatıldı. Yeni kurulanlar ayrı tüzel kişilik" diyerek durdurmuştu.

TÜRK Tarih Kurumu (TTK), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile yürüttüğü hukuk mücadelesi sonucunda Atatürk’ün vasiyetiyle Türkiye İş Bankası hisselerinden kurumun payına düşen ana para ve nemayı aldı. İş Bankası’nda bloke edilmiş halde duran 2000, 2003, 2004 ve 2005 yıllarını kapsayan 101 milyon 456.708 YTL, kurumun hesabına yatırıldı.

ATAĞA KALKACAKLAR

TTK Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu, bu durumda mahkemenin düştüğünü hatırlatarak, sorunun böyle çözülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Halaçoğu, TBMM’de bekleyen TTK’ye ilişkin yasanın çıkmasından sonra büyük bir hamle içine gireceklerini ifade ederek, "İlk planda 40’ı yurtiçinden, 40’ı da yurtdışından olmak üzere 80 öğrenciye doktora bursu vermeyi amaçlıyoruz. Böylece yerli ve yabancı araştırmacılar için önemli bir fon sağlamış olacağız. Bunları yeni projeler izleyecek. TTK’nda uluslararası pek çok dilin temsil edildiği masalar kurmak istiyoruz" dedi.

Bu arada Atatürk’ün vasiyetinde hisselerin nemalarından pay alacağı belirtilen Türk Dil Kurumu ile bloke paranın ödenmesi görüşmeleri sürüyor.

ATATÜRK’ÜN VASİYETİ

Atatürk’ün 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetnamesinde İş Bankası hisselerinin yüzde 28.2’si CHP’ye bırakıldı. Vasiyete göre CHP bu hisselerin sahibi ama, gelirinin sahibi değil. O gelirlerin kimlere nasıl ödeneceği ise vasiyetnameyle Atatürk tarafından saptanmıştı. Şahıslara yapılan ödemelerden kalan nema, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu arasında paylaştırılacaktı.

Ancak TTK ve TDK’nın durumları için, 1982 Anayasası’nda yeni bir madde düzenlendi. Bu iki kurum, dernek statüsünde iken, birer kamu kurumu haline getirildi. Sonra bir de yasa çıkarıldı. Kurumların yöneticileri yeniden belirlendi. 2000 yılından sonra CHP yönetimi, "Bu kurumlar 12 Eylül’de kapatılmış ve ilgili yasa da değiştirilmiştir. Yerine kurulan kurumlar da ayrı birer tüzel kişiliktir" iddiasını ortaya koymuştu. Yeni kurumlara yapılan ödemeleri de o vakte kadar durduruldu. Ancak Yargıtay aşamasında bu görüş reddedildi. Atatürk hisselerinin nema ödemelerinin yeni kurumlara yapılması gerektiği kabul edildi.

Kaynak: www.hurriyet.com.tr