Genelkurmay, Atatürk'ün not defterlerinde nelerin yazılı olduğunu açıkladı!
Abone olGenelkurmay Başkanlığı, Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı (ATASE) arşivinde, basında yer aldığı şekilde Atatürk'ün Karlsbad'da kaldığı dönemle ilgili herhangi bir not defteri bulunmadığını bildirdi.
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgi notunda, ATASE arşivindeki mevcut Atatürk koleksiyonunda Atatürk'ün kendi el yazısıyla yazmış olduğu 34 adet not defterinin bulunduğu belirtildi.
Bu not defterlerinin, ağırlıklı olarak askeri konuları içerdiğine işaret edilen açıklamada, “Genelkurmay ATASE arşivinde, basında yer aldığı şekilde, Atatürk'ün Karlsbad'daki kaldığı dönemle ilgili herhangi bir not defteri bulunmamaktadır. Mustafa Kemal Atatürk'ün Karlsbad Hatıraları daha önce Prof. Dr. Ayşe Afet İnan tarafından 1983 yılında yayımlanmıştır” denildi.
Atatürk'ün not defterlerinin Genelkurmay ATASE Başkanlığınca oluşturan bilim kurulu tarafından yayına hazırlanmasının planlandığı ve bu defterlerin konularına göre bir araya getirilerek 12 ciltte toplandığı anımsatılan açıklamada, 12 cildin ilk 6 cildinin Genelkurmay ATASE Başkanlığı tarafından daha önce yayımlandığı ve kamuoyunun istifadesine sunulduğu, diğer ciltlerin de yayım aşamasında olduğu kaydedildi.
Açıklamada, Atatürk'ün not defterlerinin yayımlanan ilk 6 cildinin, Genelkurmay ATASE Başkanlığının kitap satış bürosundan temin edilebildiği gibi; Ziraat Bankası Saraçoğlu Şubesi 3408764 numaralı hesaba istenilen kitap ücretlerinin yatırılmasını müteakip; dekontu, kitap listesi, kimlik fotokopisi, açık adres ve telefon numarasının Genelkurmay ATASE Başkanlığına (06100 Bakanlıklar/ANKARA) posta veya faks (0312 417 01 32) ile ulaştırılması durumunda kargo ile ödemeli olarak gönderildiği belirtildi.
Atatürk'ün notlarından hazırlanan ilk altı cilt tanesi 5 ile 10 YTL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.
NOT DEFTERLERİ
Atatürk'ün not defterleri, Atatürk'ün doğumunun 125. yılı kutlamaları kapsamında, MGK Genel Sekreterliği'nde geçen hafta düzenlenen “Yurt Dışı Gezilerinin Atatürk Üzerindeki Etkileri” konulu panelde, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Mumcu tarafından tartışmaya açılmıştı. Prof. Dr. Mumcu, “Atatürk ile ilgili araştırmalar yapan bir arkadaşım, İnan'ın kitabının eksik olduğunu iddia ediyor. Atatürk'ün anılarının 1 değil 6 defter olduğunu ve bunların Genelkurmay Harp Tarihi Başkanlığı'nda olduğunu savunuyor. Arkadaşımın söylediği doğruysa, Harp Tarihi Başkanlığında bulunan 6 defter bir an önce ortaya çıkarılsın ve yayınlansın” demişti.