Atatürk Alman İmparatoru II. Wilhelm’in davetine gidecek olan Vahideddin’e askeri yetkili olarak refakat ediyor. İşte aralarında yaşananlar;
Abone olİtalyan tarihçi Fabio L. Grassi’nin kaleme aldığı “Atatürk” kitabında, Mustafa Kemal’in Bulgar aşkından o dönem yaşadığı zorluklara ve Padişah Vahideddin ile karşılaşmasında hakkında ne düşündüğüne, evliliğine uzanan sürece, başka bir gözden tanıklık ediliyor.
Habertürk'ün haberine göre, İtalyan tarihçi, Türkİtalyan ilişkileri uzmanı, Yıldız Teknik Üniversitesi Batı Dilleri ve EdebiyatlarıBölümü Öğretim Görevlisi Fabio L. Grassi, Atatürk biyografisi yazdı. Biyografide, özellikle son padişah Vahideddin’le ilgili olarak Falih Rıfkı Atay’dan yapılan alıntılar da yer alıyor.
YILDIZ’DA KARŞILAŞMA
Kitapta, Mustafa Kemal’in, Enver Paşa’nın önerisiyle, Alman İmparatoru II. Wilhelm’in davetine gidecek olan Vahideddin’e askeri yetkili olarak refakat etmesi öncesi yaşananlar anlatılıyor.
Atatürk’ün Yıldız Sarayı’nda o sırada veliaht olan Vahideddin ile karşılaşması, Falih Rıfkı Atay’ın Paşa’dan naklettiği cümlelerle şöyle geçiyor:
- Seyahat edeceğiz değil mi? dedi.
- Evet seyahat edeceğiz, dedim. İtiraf edeyim ki, bir mecnunla karşı karşıya bulunduğumu derhal hissetmiş, fakat mantıklı bir konuşmaya girişmekten
kendimi men etmiştim. Hemen ayağa kalkıp dedim ki:
- Efendi Hazretleri, beraber seyahat edeceğiz. Seyahat iki gün sonra başlayacaktır. Cumartesi akşamı garda hazır bulunacaksınız, oradan hareket
edeceğiz.
Veda ettik ve çıktık. Mükellef bir saray arabasına binmiştik. Naci (Eldeniz) Bey ile aramızda, aşağı-yukarı şöyle bir konuşma oldu:
‘BU ZAVALLI...’
- Zavallı bedbaht, acınacak bir adam. Bunlarla ne yapılabilir?
- Öyledir.
- Bu zavallı yarın padişah olacaktır, kendisinden ne beklenir?
- Hiç...
- Bizim aklımız, mantığımız vardı, biz ki memleketin kaderini bu gününü, yarınını anlamış insanlarız, ne yapabiliriz?
Naci Bey: “Güç!” dedi. İki gün sonra, Vahideddin istasyonda da durgun ve yılgındı.