Mustafa Kemal Atatürk'ün dini inanışı tartışıldı. Deizme inandığı iddia edildi. Peki bu deizm ne demek?
Abone olCNN Türk’te yayımlanan Tarafsız Bölge programının önceki akşamki yayınında Milliyet Gazetesi Yazarı Taha Akyol’un, “Ama Hangi Atatürk” isimli kitabı tartışıldı. Programda Ata'ya ait olmayan sözlerden, dini inancına kadar her şey konuşuldu.
DEİST NE DEMEK? |
Deist kelime anlamıyla Tanrı'ya inanan ama dinlere inanmayan manasına geliyor. Deistler genelde doğaüstü olayları (kehanet veyahutta mucizeler), yaradanın dinlerle olan bağını, kutsal metinleri ve ortaya çıkmış tüm dinleri reddederler. Bunun yerine; deistler doğru dini inanışların insan mantığında ve doğal Dünyanın kanunlarında görmeyi tercih ederler. Bu doğrultuda da; varolan tek bir Tanrının ya da üstün varlığı kabul ederler. |
ATA'NIN DİNİ İNANCI
Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Mete Tuncay ise Atatürk’ün dini inanışıyla ilgili olarak, “Deist” değerlendirmesini yaptı. Tuncay, “Atatürk Bulgaristan’daki ataşeliği döneminde İslam ve diğer dinlerle arasındaki mesafeyi tamamen açmıştı. Atatürk sonuna kadar Deistti. Dinlerin biraz safsata olduğunu kabul etmekle birlikte bir yaratıcının, tanrının varlığına inanıyordu” dedi.
O SÖZ ATATÜRK'ÜN DEĞİL
Programa katılan Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cemil Koçak, “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” sözünün Atatürk’e ait olmadığını açıkladı.
Koçak, “Hiç kimse bu sözün Atatürk tarafından söylendiğini iddia edemez. İddia ederse de iş ’belgesi var mı’ noktasına kadar gider” dedi.