Atatürk'ü böyle uğurladılar! 7'den 70'e herkes yasa boğuldu
16-19 Kasım 1938 tarihleri arasında İstanbul’daki tören ve kortej merasiminin yanı sıra, 20-21 Kasım 1938 tarihlerinde Ankara’daki merasime ait arşiv belgeleri, Mustafa Kemal Atatürk’e olan ölümsüz sevgi ve saygıyı bir kez daha gözler önüne seriyor.
Sonbahar hüzün mevsimi olarak bilinir. Hele bir de aylardan kasımsa... Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayanlar için her 10 Kasım hüznün en yoğun yaşandığı gündür. Zira 10 Kasım, topraklarını işgalcilerden temizlediği bir halka cumhuriyet hediye eden bir liderin son nefesini verdiği gündür. 57 yaşında hayata gözlerini yuman Mustafa Kemal Atatürk, yalnızca vatanı uğruna ömrünü savaş cephelerinde geçiren bir komutan olarak değil, ileri görüşlülüğü sayesinde imza attığı devrimlerle de tarihe adını altın harflerle yazdırmayı başardı.
Atatürk’ün ölümünün 80. yılında, Dolmabahçe Sarayı ve Ankara Etnoğrafya Müzesi’nde yapılan cenaze merasimine ait bilinmeyen fotoğraflar gün yüzüne çıktı. Mustafa Kemal Atatürk’ün cenazesinin Dolmabahçe Sarayı'ndan Anıtkabir'e yolculuğu... 17 Kasım 1938'de Dolmabahçe'de Atatürk'ün naaşı önünde saygı geçişi yapan kadınlar görülüyor.
17 Kasım 1938 - Atatürk'ün naaşı önünde saygı geçişi yapan öğrenciler.
17 Kasım 1938 - Atatürk'ün naaşı önünde saygı geçişi yapan kadınlar.