Emniyet'in arşivlerinde Atatürk'ün kaybolan çantasını bulan polislere ödül verdirdiği ortaya çıktı.
Abone olMustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele döneminde Kurtuluş Savaşı ile ilgili notlarının bulunduğu çantası kaybolunca bulan polislere ödül verdiği ortaya çıktı.
Emniyet Genel Müdürlüğünce, polis teşkilatının 168. kuruluşunun yıl dönümü dolayısıyla açılan sergide, Atatürk'ün Amasya'da kaybolan çantasını bulan komiser muavini Osman Efendi ile polis memurlarına özel selamının iletilmesi ve ellişer lira mükafat verilmesini talep ettiği emir yazısı da yer alıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğünce, ''Türk Polis Teşkilatının Kuruluşunun 168. Yılında Belge ve Fotoğraflarla Polis Tarihi'' sergisi açıldı. Arşiv ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Kızılay Metro Sanat Galerisi'nde açılan sergide, polis teşkilatına ait 153 belge ve fotoğraf yer alıyor.
Üç gün ziyarete açık kalacak sergide, Mustafa Kemal Atatürk'e ait çeşitli belgelerin yanı sıra Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait yazılı ve görsel materyaller de bulunuyor.
Sergide, Atatürk'ün, Amasya'da kaybolan çantasını bulan komiser muavini Osman Efendi ile polis memurlarına özel selamının iletilmesi ve ellişer lira mükafat verilmesini talep ettiği yazısı, en çok ilgi çeken belgelerden biri oldu.
-Çantada Kurtuluş Savaşı'na ilişkin dokümanlar vardı-
Tarihi bilgilere göre, milli mücadeleyi başlatmak için Ordu Müfettişi olarak Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün plan, çeşitli belge ile notlarının bulunduğu çantası Amasya'da kayboldu.
Milli mücadelenin ''tüm şifrelerini içinde barındıran'' çanta uzun süren aramalardan sonra komiser yardımcısı Osman Efendi tarafından bulundu. Çanta, içerisindeki belgelerle Atatürk'e ulaştırıldı.
Bunun üzerine Mustafa Kemal Atatürk, 26 Haziran 1919'da, çantayı bulan Osman Efendi ile polis memurlarına özel selamının iletilmesi ve ellişer lira mükafat verilmesine ilişkin bir emir yazdı.
Emniyet Genel Müdürlüğünce günümüze kadar özenle saklanan bu emir yazısı, polis teşkilatının kuruluşunun 168. yılı dolayısıyla açılan sergide yer alıyor.
-Atatürk'ün ıslak imzalı kararı-
Tarihi yazıda, ''Çantayı bulmak ve hüsn-i muhafaza etmek hususunda gayret ve himmetleri sebk eden Komiser Muavini Osman Efendi ile polis memuru efendilere elli lira verilmesini ve kendilerine ayrıca da selam-ı mahsusamın tebliğini rica ederim. Mirliva M. Kemal'' ifadeleri yer alıyor.
Sergideki 153 belge arasında, Vekiller Heyeti'nin, kurtuluş mücadelesinin halka anlatılmasına ilişkin Atatürk'ün ıslak imzalı kararı da bulunuyor.
Kararda, halkın büyük kısmının düşmanın emellerinin ve maksatlarının ne olduğunu bilmediği belirtilerek, en küçük memurlar dahi kullanılıp durumun köy halklarına kadar anlatılması ve İstihbarat Genel Müdürlüğünün bu konuda çalışma yapması isteniyor.
Sergide, Kahramanmaraş'ta düşmana karşı direnişi örgütleyen Arslan Bey'in polis teşkilatına giriş yazısı da bulunuyor.