BIST 9.774
DOLAR 34,05
EURO 37,84
ALTIN 2.795,94
HABER /  GÜNCEL

Atatürk'e yakışıksız benzetme!

Foreign Policy, internet sitesinde 'diktatörlük' ve 'bıyık' arasında ilişki kurarak Atatürk'e diktatör benzetmesi yaptı.

Abone ol

Foreign Policy, internet sitesinde 'diktatörlük' ve 'bıyık' arasında ilişki kurdu ve "Atatürk diktatör olarak Türkiye'yi kurdu. Bıyık Başbakan Erdoğan'la gücüne geri kavuştu" diye yazdı. Foreign Policy, Hitler, Franco gibi isimlerle Atatürk'ü yan yana koydu.

Washington merkezli uluslararası ilişkiler alanında popüler bir yayın olan Foreign Policy'nin internet sitesinde büyük tepki çeken bir yazı yer aldı.Foreign Policy'nin (FP) internet sitesindeki yazı Charles Homans imzasını taşıyor. FP'nin diktatör giysisi olarak bıyığı incelediği yazıda Atatürk'ün 1907 tarihli gençlik fotoğrafı, bıyık ve diktatörlük arasındaki ilişki için örnek gösterildi. Charles Homans, genç bir subay olan Atatürk'ün o dönemdeki bıyığının Alman kültürünün Osmanlı entellektüelleri üzerindeki etkisinin sonucu olduğunu yazdı.

T24'ten Yıldız Yazıcıoğlu'nun haberine göre, yazıda Atatürk'ün 1923'te yeni Türkiye Cumhuriyeti'nde diktatör olarak rol aldığı ifadesi de yer aldı. Homans, yıllar içerisinde Atatürk'ün ekonomik ve politik özgürleşmeyi sağlarken, bıyığını da tümüyle traş ettiğini aktardı.

Homans, Atatürk'ün bıyıksızlaşmasını Türkiye'nin modern geleceğine doğru Osmanlı'yı geçmişinde bırakmasının sembolik örneği olduğunu yazarken, "Ancak Türk bıyığı kolaylıkla alt edilemedi" dedi. Homans'a göre Türk bıyığı yeniden farklı boyutlarda ve anlamlarda ortaya çıktığı, bir dönem dudağı örten bıyık modeli solculuk göstergesiydı, 1990'lı yıllarla birlikte bıyık Türkiye'de alt ve orta sınıfı, traşlı elitlerden ayrım noktası olarak sembolize eti. Homans, kısa yazısında Türkiye'nin tarihini bıyık üzerinden yorumlamaya çalışırken, konuyu Başbakan Erdoğan'a getirdi. Homans, "Bıyık'ın 2002'de dudak üstü bıyıklı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gücüne geri kavuştuğu" diye yazdı.

Erdoğan'ın bıyığıyla popülerliği arasında ilişki kuran Homans, Türkiye ve Atatürk ile başlattığı yazısındaki "bıyık" ile "diktatörlük" arasındaki bağlantı tezini diğer ülkelerden bıyıklı isimler Franco, Hitler ve Stalin ile sürdürdü.

NAMIK TAN ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Foreign Policy'nin internet sitesinde çıkan yazıya Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan tepki gösterdi.

Tan, FP Dergisi yönetimi ve editörüne mektup göndererek, yazıda Türkiye'nin kurucusu Atatürk ile Hitler, Mussolini ve Stalin gibi isimlerle benzerlik kurulmasını eleştirdi. Tan, yazıyı özellikle de Ortadoğu coğrafyasında böyle bir Türkiye'nin esin kaynapı olduğu dramatik değişimler yaşandığı dönemde "çok talihsiz, çirkin ve aşağılayıcı" olarak niteledi.

Büyükelçi Tan, bıyık aracılığıyla yazıda oluşturulan mantığı eleştirirken, ABD'lilerin de kendi ülkelerini kurucuları hakkında fiziksel özellikleriyle böyle bir benzerlikler yapılması karşısında tepki göstereceklerinden şüphesi olmadığını ifade etti. Namık Tan, internetteki söz konusu yazıyı FP'nin yüksek kalibreli gazeteciliğine yakıştıramadığı da mektubuna ekledi.

ARAPLAR DA ELEŞTİRDİ

Homans'ın yazısının altına yüzü aşkın eleştirel yorum yazılırken, Suriyelilerden de Esad'ın dış görünüşü üzerinden yorum yapılmasına tepki geldi. Bazı Araplar ise özellikle Ortadoğu'da bıyık bırakılmasının kültürel ve geleneksel bir olgu olduğunu belirtti.

Yazı konusundaki ortak eleştiri "FP gibi saygın yayın kuruluşunda böyle bir anlayışla analiz yapılmasının doğru olmadığı ve bununla siyasi çıkarımlar yapılmasının gülünç olduğu" üzerineydi.

DAVUTOĞLU KAPAK VE KONUK OLMUŞTU

Foreign Policy dergisi, Türkiye ile ilgili geçtiğimiz Aralık ayında "2010'un 100 Küresel Düşünürü" arasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu göstermesiyle gündeme gelmişti.

Bill Gates, Barack Obama gibi isimlerle birlikte dergi kapağında yer alan Davutoğlu, ayrıca Washington ziyareti kapsamında FP'nin düzenlediği panelde Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amarim ile birlikte konuk konuşmacı olmuştu.