BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Atatürk mü Erdoğan mı?

Gençler arasında yapılan ankette hayranlık sıralamasında Erdoğan'ın Atatürk'ü geçmesi tartışmaları beraberinde getirdi.

Abone ol

10 bin 174 kişinin katıldığı araştırmaya göre, gençlerin hayranlık duydukları isimlerin başında Başbakan Erdoğan geliyor.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) ile Gençlik ve Spor Bakanlığının katkılarıyla yapılan ”Türkiye’nin Gençlik Profili” araştırması yeni bir polemiğin fitilini ateşledi.

Taraf'ın tepesindeki isim Ahmet Altan, ankete farklı bir açıdan baktı. Erdoğan'ın "Atatürk'ten daha büyük" imajı verilmek istendiğini iddia eden yazara cevap gecikmedi. Altan'ı sonuçları çarpıtmakla eleştiren Radikal yazarı Akif Beki, çok konuşulan anketle ilgili bilgiler verdi.

Altan ne demişti?
Erdoğan’ın bu hayranlık yarışmasında “rakibi” kim peki?

Atatürk.

Nasıl bir akıl, nasıl bir ruh hali, nasıl bir hastalık, 2012 yılında halkın oylarıyla iktidara gelmiş bir adamı Atatürk’le yarıştırıp, “Atatürk’ten de büyük” tanımının peşine düşer?

Türkiye’nin bugünkü meselesi bu mudur?

Bu akıldan sağlıklı bir sonuç çıkar mı?

YÖNLENDİRME YOK

(...)SETA, 15-29 yaş aralığında 10 bin 174 genci kapsayan bir araştırma yapmış.
Kime hayranlık duydukları, açık uçlu bir şekilde sorulmuş gençlere.
Katılımcılara önden hiçbir isim verilmemiş, herhangi bir yönlendirmede bulunulmamış. Dahası, bu isimler arasında bir sıralama tercihi yapmaları da istenmemiş.
Erdoğan, en çok belirtilen isim olmuş sonuçta. Arkasından Atatürk, Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu, Nâzım Hikmet, Necip Fazıl, Ahmet Türk, İbrahim Tatlıses, Murat Boz ve Can Yücel gelmiş.

Listenin döneme göre değişkenlik gösterdiğini anlatmak için Beki, 2008 sonuçlarını hatırlatarak sözlerine şöyle devam ediyor:

2008'DE İSMAİL YK ÇIKMIŞTI

Bu bulgu, araştırmanın 68.
sayfasında şöyle yorumlanıyor: "...Gençlerin hayranlık duydukları kişiler daha çok popüler siyasi kişilerdir ve bu da zamanla değişkenlik göstermektedir." Analizi teyit maksadıyla sayfa 71'de de şu değerlendirme yapılmış: "...2008 yılında 13-18 yaş aralığındaki ergenlerle yapılan bir çalışmada, ergenlerin hayranlık duyduğu kişiler sırasıyla İsmail YK, Arda Turan, Cristiano Ronaldo, Gökhan Özen, Grup Hepsi ve Atatürk olarak çıkmıştır..." Hayranlıkları sorulduğunda, gençlerin de ergenlerin de aklına, ilkin yaşayan popüler isimlerin gelmesinden daha doğal ne olabilir ki?"

ÇAKMAYA ŞARTLANMAK

Kimsenin kimseyle yarışa sokulmadığını yazan Beki, sözü Altan'a getireriyor.  Yazarı "çakmaya" şartlanmakla suçluyor.

(...)Kimse, kimseyle yarışa sokulmamış.
Kimseden Atatürk'le Erdoğan'ı kıyaslaması, aralarında bir seçim yapması istenmemiş.
Hal böyleyken sonucu, Atatürk'e karşı Erdoğan'ın gençler arasında daha çok tutulduğu şekline sokmak sağlıklı bir zihne işaret etmez.
Ne Erdoğan Atatürk'e tercih edilmiş ne Atatürk Erdoğan'a.
Çünkü soruda, ikisi arasında hiçbir biçimde karşıtlık kurulmamış.
Ha, yaşayan şahsiyetler içinde en büyük hayran kitlesi Tayyip Erdoğan'da görünüyor.
Bunda akla aykırı, gerçeğe ters bir durum var mıdır peki?
E, nedir öyleyse mesele, çakmaya şartlanmak mı?"