Atatürk heykeli, 2 yıl önce "çok yıprandı" diye değiştirildi. Ancak...
Abone ol Emirdağ'da 25 yıl meydanı süsleyen Atatürk heykeli, 2 yıl önce "çok yıprandı" diye değiştirildi. Ancak...Emirdağ'da 25 yıl meydanı süsleyen Atatürk heykeli, 2 yıl önce "çok yıprandı" diye yenisiyle değiştirildi. Ancak, belediye eski heykeli ne yapacağını bilemedi. Küçük ilçeler heykeli 'sorunlu olduğu' gerekçesiyle almadı. Sabotajdan korkan belediye, heykeli yerini sadece 4 kişinin bildiği bir komisyon eşliğinde gömdü
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki Cumhuriyet Meydanı'na, 1980 yılında Garnizon Komutanlığı tarafından Atatürk'ün mareşal üniformalı ve pelerinli bir heykeli dikildi.
Ancak 2 yıl önce Emirdağ Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, 25 yıl meydanı süsleyen heykelin "iklim koşullarından dolayı yıpranmış olması nedeniyle" kaldırılmasına karar verdi. Eski heykelin yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nden yeni bir Atatürk heykeli talep edildi. Prof. Dr. Tankut Öktem'e yaptırılan yeni heykel gelince eski heykel Emirdağ Belediyesi tarafından yerinden söküldü ve aynı kaidenin üzerine yeni heykel dikildi.
Eski heykel bir süre belediyeye bağlı itfaiye binasında tutuldu. Ancak heykelin bahçede bulunması belediye yetkililerinin uykularını kaçırmaya başladı. Heykele sabotaj yapılmasından korkan belediye yetkilileri, sonunda heykelin çok yıprandığını düşünerek imhasına karar verdi.
İmha raporu hazırlandı
İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Coşkuner, Özel İdare Müdürü Vekili Ömer Kaya, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Ramazan Sami Kilci, Emirdağ Belediyesi İnşaat Fen Amiri Şükrü Alper Akın'dan oluşan bir komisyon, 22 Temmuz 2005'te eserin imha raporunu hazırladı. Raporda şöyle denildi:
"Yapılan inceleme sonucunda alçıdan yapılmış olan heykelin kullanılamayacak durumda olduğu, bakımının mümkün olmadığı ve heykelin bu haliyle ortada kalmasının yüce Atatürk'ün manevi şahsiyetine uygun düşmeyeceği anlaşıldığından, bahse konu heykelin muhafaza edildiği Emirdağ Belediyesi İtfaiye Amirliği Binası arazisine, büyük bir çukur kazılarak gömülmek suretiyle imha edilmesine oybirliği ile karar verilmiştir."
Heykelin gömülmesi belediye yetkililerinin endişelerini sona erdirmezken gömüldüğü yer herkesten gizli tutuldu. Ancak ilçede heykelin ortadan kaldırılmasının ardından dedikodular yayılmaya başladı. Kimi, "Heykel çok kıymetliydi, sattılar" dedi, kimi de "Heykeli Anıtkabir'e götürdüler" iddiasında bulundu.
BAŞKAN DAĞ:
Alnıma silah dayasanız yerini söyleyemem
Makamını 6 ayrı Atatürk resmiyle süsleyen ve üstüne basa basa Atatürkçü olduğunu vurgulayan AKP'li Belediye Başkanı Lütfi İhsan Dağ şöyle dedi:
"Alnıma silah dayasanız size heykelin nereye gömüldüğünü yine de gösteremem. Çünkü bilmiyorum. Gömüldüğü yeri komisyondan başka kimse bilmiyor. Çünkü sabotaj yapılmasından korkuyoruz. Biz bu kadar titizlik yapmamıza rağmen yine de bakın dedikodu çıkıyor. Heykeli küçük ilçelerimize teklif ettik, ancak 'heykel sorunlu' diye kimse almak istemedi. Son zamanlarda bir kolu kırılıyordu, bir eteğinden parça kopuyordu."