BIST 8.876
DOLAR 34,27
EURO 37,50
ALTIN 2.928,22
HABER /  DÜNYA

Atatürk ABD mandası mı istedi?

TV8'de yayınlanan programda tarihçi Mustafa Armağan bu iddiayı ortaya attı.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Ateş, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaduman Halıcı, tarihçi Ayşe Hür ve Mustafa Armağan, bu pazar tv8’in canlı yayın konuğu oldu.

Gazeteci Selahattin Sadıkoğlu sordu, tarihe ışık tutan ayrıntılar tartışıldı. Mustafa Armağan, Mustafa Kemal’in Erzurum Kongresi’nden önce ABD Senatosu’na yazdığı bir mektupla, manda yönetimi talep ettiğini öne sürdü.

ABD MANDASI İSTEDİ

Armağan, “Mustafa Kemal Amerikan mandası yönetimi istedi. Aslında cumhuriyet Mustafa Kemal’in milli sırrıydı. Atatürk’ün yazdıklarıyla yapılanlar aynı değil. 90 yıldır cumhuriyetin kurucuları yüceltildi. Tahrip edilmiş belgelerle cumhuriyet tarihi yazılamaz” dedi.

“İSTİKLAL MAHKEMELERİ DEVLETİN VARLIĞI İÇİN KURULDU”

Şaduman Halıcı ise, ABD Senatosu’ndan Mustafa Kemal’in manda yönetimi talep etmediğini, o dönem bir grup arzusu olan bu isteği ilettiğini öne sürdü. Halıcı “Henüz 1910 da Mustafa Kemal’in aklında cumhuriyet fikri vardı. Kongrelerde de hep milli hakimiyeti vurguladı. İstiklal mahkemeleri devletin varlığı için kuruldu” görüşünü savundu.

“CUMHURİYET ORTA ASYA’YA KONUŞLANMAK ZORUNDAYDI”

Nevin Ateş, Osmanlı padişahı Abdulaziz döneminde de cumhuriyet fikri olduğunu söyledi. Ateş, “Cumhuriyet Osmanlı’nın reddi üzerine kurulmuştur. Bu nedenle kendini, Orta Asya’ya, Türklüğe konuşlandırmak zorundaydı.

tarihi siyasetin bir aracı olarak görmemeliyiz. Cumhuriyet ve demokrasi birbirinden ayrı kavramlardır. Cumhuriyet için demokrasi olmazsa olmaz değildir” diye konuştu.

“ERDOĞAN’IN DA CUMHURİYET’TEN BAŞKA SEÇENEĞİ YOK”

Ayşe Hür, Mustafa Kemal kadrosunun cumhuriyetten başka seçeneği olmadığını ileri sürdü. Hür, “Cumhuriyet çağa uygun bir modeldi. Bugün de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhuriyetten başka seçeneği yok” dedi.