Kiminin pul koleksiyonu, kiminin ise eski para ya da müzik koleksiyonu vardır. Kimi ise turistik yerleri gezer. Ataşehir'de yaşayan Kürşat Çetin’in ise ilginç bir tutkusu var. Ünlü kişilerin mezarlarını gezip fotoğraflamak!
Abone olSon 14 yılda yurtiçi ve yurtdışında tam 300’e yakın ünlü ismin mezarını gezen Çetin, bu mezarlara ait fotoğrafları kısa notlarla birlikte internette paylaşıyor. Jim Morrison, Kemal Sunal, Kürt İdris, Napolyon, Chopin, Yılmaz Güney, Sadri Alışık, Matilt Manukyan, Ömer Seyfettin, Selçuk Parsadan, Bülent Ecevit, Adnan Menderes, Şükrü Saraçoğlu, Oscar Wilde, Adile Naşit, Hrant Dink, Bethoven…Her kesimden, her meslekten ünlü isimlerin mezarlarını ziyaret eden Kürşat Çetin, “Arkadaşlarım bana ‘İnsan eşini kafeye, müzeye götürür. Sen mezarlığa götürüyorsun’ diye takılıyorlar” diyerek çevresindekilerin hobisine bakış açısını dile getiriyor.
Kürşat Çetin, 32 yaşında ve özel bir şirkette eğitim uzmanı olarak çalışıyor. Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bölümü mezunu ve evli. Onu herkesten ayıran en büyük özelliği ise ünlü isimlere ait mezarlıklara duyduğu ilgisi. Kürşat Çetin, önce merakla başlayan ve ardından tutkuya dönüşen hobisini şu şekilde anlattı:
1999 yılında Denizli’de yaşayan Kürşat Çetin, ablasının konservatuar sınavı için ilk kez İstanbul’a geldiğinde, sınavın ardından yıllardır merak ettiği Barış Manço’nun mezarlığını görmek ister. Manço’nun Kanlıca’daki mezarlığının ardından, aynı gün Zincirlikuyu Mezarlığı’nda Ömer Seyfettin, Ayhan Işık ve Sadri Alışık’ın kabirlerine giderek dualar eder. Bu ziyaretlerini de hatıra amacıyla fotoğrafla ölümsüzleştirir. Zaman zaman geldiği İstanbul’da Karacaahmet, Zincirlikuyu, Çengelköy gibi mezarlıklarda ünlülere ait mezarları ziyaret etmeyi sürdürür.
300 mezarı görüp fotoğrafladı
İş amacıyla 2007’de geldiği İstanbul’a yerleşen Kürşat Çetin daha ilk haftasında iş arkadaşına Kartal Mezarlığı’na nasıl gidebileceğini sorar. Hedef bu kez Neyzen Tevfik’in mezarıdır. İstanbul’un müzeleri, tarihi yerlerinden çok mezarlıklarını merak eden Çetin artık bu geziler hobiden çok tutkuya dönüştü. Sağcısından solcusuna, siyasetçisinden sanatçısına, mafya babasından genelev patroniçesine, gazetecisinden oyuncusuna, Yeşilçam emektarlarına, şairlere kadar yerli ve yabancı ünlülere ait mezarları ziyaret eden Kürşat Çetin bugüne dek tam 300’ye yakın tanınmış ismin kabrini ziyaret etti.
Kabadayılar, sanatçılar, oyuncular
Kürşat Çetin, Paris ve Viyana gezilerinde de ilk iş olarak bu kentlerde mezarı bulunan ünlü isimleri ziyaret etti. Müzisyenler Jim Morrison, Mozart, Bethoven, Chopin, Edith Piaf, oyuncu Yılmaz Güney, yazarlar Balzac, Oscar Wilde, Napolyon yalnızca bazıları. Çetin, Türk halkının yakından tanıdığı her kesimden 250’nin üzerinde ünlü ismin de mezarını gördü, fotoğrafladı. Aralarında o kadar ilginç çok isim varki… İşadamları Sakıp Sabancı ve Vehbi Koç, Bülent Ecevit, Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir, kabadayılar Dündar Kılıç veKürt İdris, Fatih Sultan Mehmet, II. Beyazıt, komedi filmlerinin unutulmazı Kemal Sunal, Ömer Seyfettin, geneleve patroniçesi Matilt Manukyan, bu yıl yaşamını yitiren Müslüm Gürses, Uzay Heparı, Safiye Ayla, Sait Faik Abasıyanık, Onno Tunç, Şükrü Saracoğlu
Araştırmada ilginç sonuçlar
Kürşat Çetin, görmek istediği kişilere ait mezarların nerde olduğuna dair yaptığı ön araştırmalar sırasında çok güzel bilgiler de öğrendiğini belirtiyor. Mesela, 1973’te ölen ortaoyunun son temsilcisi İsmail Hakkı Dümbüllü’nün cenazesi Boğaziçi Köprüsü üzerinden geçen ilk cenazedir. Selçuk Parsadan’ın mezar taşı çalınmıştır. Abidin Dino’nun kendi isteği üzerine mezar taşı yoktur.
En çok Kemal Sunal'ın mezarı etkiledi
Bugüne dek gördüğü mezarlar arasında kendisini en çok etkileyenin Kemal Sunal’ınki olduğunu ifade eden Kürşat Çetin, “Mezar taşı film şeridi şeklinde yapılmış ve bu şerit birden kopmuş. Ayrıca Sakıp Sabancı ve Vehbi Koç’un o denli büyük servetlerine rağmen çok mütevazi mezar taşlarına sahip olması da çok etkileyici.” diyor. En çok Elvis Presley’in mezarını merak ettiğini ifade eden Çetin, “Fotoğrafları Twitter üzerinden paylaşmaya 2.5 ay önce başlamama rağmen büyük ilgi gördü. Blog yada kitaplaştırmamı tavsiye ediyorlar” dedi.
Çevresindekilerin bu hobisine çok şaşırdıklarını anlatan Çetin, “Arkadaşlarım bana ‘İnsan eşini kafeye, müzeye, denize götürür. Sen neden mezarlığa götürüyorsun’ diye takılıyorlar. Merak ettiğim çok kişiye ait mezar var. Onları da göreceğim” diyerek ziyaretlerini sürdüreceğini söyledi.
FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ