BIST 9.577
DOLAR 34,01
EURO 37,87
ALTIN 2.824,20
HABER /  GÜNCEL

AT&T ve T-Mobile, ABD'nin en büyük cep telefonu şebekesini oluşturacak

Alman telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom, T-Mobile USA'i 39 milyar dolara, rakibi AT&T'ye sattı.

Abone ol

Telekomünikasyon sektöründe dünyanın en önde gelen oyuncularından ikisi Amerikan pazarında birleşmeye gitti.

Alman telekomünikasyon şirketi Deutsche Telekom, T-Mobile USA'i 39 milyar dolara, rakibi AT&T'ye sattı.

Bu satışla AT&T, ABD'deki cep telefon piyasasının yüzde 43'ünü eline geçirmiş oluyor.

Deutsche Telekom ile AT&T arasındaki satış, Deutsche Telekom hisselerine büyük değer kazandırdı. Satış işleminin düzenleyici kurumlarca onaylanması gerekiyor.

Bu satış sayesinde, Alman telekomünikasyon devi, bazı hisselerini geri almak ve şirket kârını hissedarlarına dağıtabilmek için gereken nakit paraya da sahip oluyor.

Deutsche Telekom hisseleri bugün önce yüzde 16,3 oranında değerlendi; ardından bir miktar değer kaybederek hisse başına 10,79 euroya eşitlendi.

Şirket, 2010-2012 yılları arasında hissedarlarına 3,4 milyar euro kâr dağıtımı yapacağını, borçlarını kısmen ödeyeceğini ve anlaşmadan sonraki üç yıl içinde hisselerini geri almak için 5 milyar euro harcayacağını açıkladı.

AT&T, satış tutarının 25 milyar dolarını nakit olarak, gerisiniyse hisse senedi olarak ödeyecek. Deutsche Telekom, Amerikan şirketinde yüzde 8'lik bir payı elinde tutmaya devam edecek.

İki dev telekomünikasyon şirketi arasındaki anlaşma, AT&T'nin, cep telefonu şebekesinde liderliği elinde tutan Verizon Wireless'ı geride bırakabilmek için her T-Mobile müşterisi başına 1000 dolardan fazla para harcadığı anlamına geliyor.

AT&T, video ve veri alanında hızla artan müşteri talebini karşılayabilmek için şebeke kapasitesini genişletme çabasında.

Ancak sektör uzmanları, iki telekomünikasyon devi arasındaki anlaşmaya itirazlar olabileceğini belirtiyorlar.

Tüketici hakları grubu Public Knowledge, anlaşmanın "daha yüksek fiyat, daha az seçenek ve daha az yenilik" anlamına geleceğini kaydetti.

Sprint şirketi de, yeni birleşik şirketin boyutlarının kaygı uyandırıcı olacağını bildirdi.

AT&T, anlaşmanın 12 ay içinde tamamlanmasını bekliyor.