Hükümet ne muhalefeti ne de DTP'yi tatmin etti. DTP'lilerde hayal kırıklığı ve kızgınlık vardı. Demirtaş Atalay'a tepkili.
Abone olDTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın görüştüğü çevrelerin değil, açılıma kapıyı kapatanların hassasiyetlerini dikkate aldığını savundu.
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Kürt açılımı konusunda yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Demirtaş, NTV canlı yayınında şunları söyledi.
İçeriği belirsiz hükümet projesi
“Aslında başından beri DTP olarak Kürt sorununun çatışma ortamı dışında çözüm yöntemlerine destek verdiğimizi söylemiştik. Bu nedenle süreci destekliyoruz, demiştik. Ama bu destek içeriği belirsiz bir hükümet projesine destek değildi.
Bir saat boyunca Kürt açılımında Kürt kelimesini kullanmadı
Ne hikmetse üslup ve yöntem konusunda bu güne kadar dikkatli davranan İçişleri Bakanı konuşmasında sadece bir kesimin hassasiyetlerini dile getirdi. Bir saat boyunca dile getirdiği Kürt açılımını bir tek Kürt sözcüğü kullanmadan anlatmayı başardı. Bu açılımın bu kadar kaygıyla ilerlemesi mümkün değil.
Kürtlere rağmen bir çözüm olmaz
Görünen o ki İçişleri Bakanı diyalog kurduğu çevrelerin beklentilerini dikkate almak yerine kendisine kapıları kapatanların, CHP ve MHP ‘nin hassasiyetlerini dikkate alan bir dil kullanıyor. Kürt meselesinde Kürtlere rağmen bir çözüm mümkün olmaz. Kürt halkının hassasiyetlerini, beklentilerini dikkate olmadan bir yere varmak mümkün değil.
Bu olanaksız
Faşist cunta anayasasıyla Kürt sorununu çözeceğini düşünüyorlarsa bu bir yanılgıdır. DTP halkın beklentilerini ifade etmeyen hiçbir projenin yanında yer almayacaktır. Anayasa değişmeyecek, Kürt sözcüğü olmadan çözüm yapılacak bu olanaksız. Burada hükümet de bu süreci yitirmenin siyasi sorumluluğuna katlanır.
İşin başında tökezlemiş olur
Şu anda Türkiye’deki en geniş mutabakat yeni anayasa ile ilgili mutabakattır. Bu konuda hükümet geri adım atacaksa daha işin başında tökezlemiş olur. 12 Eylül anayasası şurandan burasından düzeltilecek bir anayasa değildir. Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı vardır. Hükümet bunu yapacak cesarete sahip değilse olmaz.
Anayasa nasıl olmalı?
Şu andaki Anayasa Türkiye toplumunun realitesine uymuyor. Yürürlükteki anayasa etnisiteye dayalıdır. Tek bir kesime yöneliktir. Yeni anayasa etnisiteye yönelik olmamalıdır.
Demirtaş canlı yayında "Sayın Öcalan" dedi
Türkiye’deki halkların kendi dilinde eğitim yapabileceği, siyaset yapabileceği, örgütlenebileceği bir anayasaolmak zorunda. Diyarbakır’da yapılacak 1 Eylül mitinginde Sayın Öcalan’ın yol haritasının açıklanıp açıklanmayacağı yönünde bilgim yok"