BIST 9.888
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.966,95
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Atalay'dan Suriye krizi açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kanal 24'te Suriye'ye ilişkin tüm merak edilen sorulara yanıt verdi...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak, ''Gerek sınır bölgesinde sınıra yakın yerde gerek sınırımız içinde Suriye'den Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşları, Türkiye'nin güvenliği ve koruması altındadır. Onların sorumluluğu bize aittir. Sınırı geçtikten sonra onlara sınır ötesinden ateş edilmesine izin vermeyiz. En ileri şekilde ona tepki gösteririz, zaten tepki gösterdik'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, haber kanalı 24'te Ankara Temsilcisi Yaşar Taşkın Koç'un gündeme ilişkin soruları cevapladı.

BM-Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Hatay'daki incelemelerden sonra yaptığı açıklamayı hatırlatan Atalay, 'plan başarısızlığa ulaştı' noktasında değiliz henüz. Karşı tarafın söyledikleri var, yapılması gerekenler var hala beklediğimiz. Suriye yönetiminin, taahhütlerine tam uymadığını görüyoruz. Bunu dünkü raporu ile de BM'ye iletti. Bu rapor da elimizde var'' diye konuştu.

Annan'ın, hazırladığı raporda ''Suriye yönetiminin şiddeti sürdürdüğünü, taahhütlerine şu anda gerektiği kadar uymadığı'' ifadelerinin bulunduğunu anlatan Atalay, Kofi Annan'ın Türkiye'ye gelmesinin, BM'nin dikkatinin o bölgeye çekilmesi için önemli olduğunu vurguladı.

Atalay, ''Türkiye'nin hassasiyetlerini, sebebini ve politikasını biraz daha iyi anlama yönünde bu geliş iyi oldu. Çünkü uzun sınırımızı ve sınırımızda olup bitenleri bizzat görmüş oldu. Suriye'den gelenlerle konuştu. Türkiye'ye doğru gelirken eşini yolda öldürmüşler, birinin aynı şekilde çocukları öldürülmüş, bütün bunları kendisine acılı insanlar bizzat anlatmış oldu'' dedi.

Annan'la yaptığı görüşmeye ilişkin bilgiler de veren Atalay şöyle devam etti:

''Sayın Annan'a 'Biz sizin planınızı destekliyoruz. BM, Arap Ligi ve Suriye'nin Dostları İstanbul Toplantısından da destek çıktı. Türkiye de destek verdi. Hepimiz bunun başarıya ulaşmasını destekliyoruz. Burada hiçbir tereddüt yok ama Suriye yönetiminin bugüne kadar ki siciline baktığımızda da Türkiye'ye de birçok taahhütlerde bulundu. Türkiye, işler bu noktaya gelmesin diye çok çaba sarf etti. Diplomatik, dostane yollardan ama o hiçbir vaadinde durmadı ve bu noktaya gelindi. Şimdi de sizi aynı şekilde oyalamalarından endişe ediyoruz' dedim. Bakın son günlerde elimizde veriler var. Ölü sayısı var, Türkiye'ye gelenler var. Türkiye'ye gelenlerin sayısı arttı. Sınır boyunda olup bitenler var. Bunların hepsini kendisine bir defa daha anlattım'' şeklinde konuştu.

SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE GEÇENLENE ATEŞ AÇILIYOR

Atalay, Suriye tarafından açılan ateş sonucu Türkiye topraklarındaki yaralanmalara da değinen Atalay, ''Sınırımızda böyle bir olay ilk defa oluyor'' diye konuştu.

Atalay, ''Suriye sınırı geçmek isteyenlere karşı bölgede askeri tedbirler aldı ve geçmek isteyenlere ateş ediyordu. Bu ilk defa sınırı geçtikten sonra da oldu. Yani Suriye'den Türkiye'ye geçenlere ateş ediliyor. Yaralananlar oldu, iki tanesini hayatını kaybetti. Böyle bir olay karşısında tabii ki Türkiye tutumunu, tavrını gösterdi. O gün hemen Suriye'nin Ankara'da bulunan Maslahatgüzar Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve gerekenler söylendi. Dün de Başbakanımız Çin'de basın toplantısında en ileri uyarılarını yaptı. Konu bütün boyutları ile araştırılıyor. Olayın gerçeğini iyi görmek ve dikkatli olmak lazım. Bu niçin oldu, ataş edenler kimlerdir gibi konular araştırılıyor'' dedi.

SORUMLULUK BİZE AİT!

Atalay, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı Suriye ordusunun, Türkiye'ye kaçan Suriyelilere yönelik saldırılarıyla ilgili olarak, ''Gerek sınır bölgesinde, sınıra yakın yerde gerek sınırımız içinde Suriye'den Türkiye'ye gelen bu Suriye vatandaşları Türkiye'nin güvenliği ve koruması altındadır. Onların sorumluluğu bize aittir. Sınırı geçtikten sonra onlara sınır ötesinden ateş edilmesine izin vermeyiz. En ileri şekilde ona tepki gösteririz, zaten tepki gösterdik'' değerlendirmesinde bulundu.

Sınır ötesinde benzer bir olayın dün de gerçekleştiğine dikkati çeken Atalay, ellerindeki verilerle Suriye'de süren şiddetin ve vahşetin devam ettiğini Annan'a aktardıklarını kaydetti.

İstihbarat bilgilerine göre, 9 Nisan tarihi itibariyle ölü sayısının 130 olduğunu açıklayan Atalay, bunların devam ettiğini ve Türkiye'nin sınır boyunda bile gerçekleştiğini söyledi. Atalay, kuşatma altında olan Halep, Hama ve İdlib kentlerinin Türkiye sınırında olduğunu ve burada yaşayanların da Türkiye'ye gelmek için can attıklarını kaydetti.

Türkiye gelmek isterken bazı Suriyelilerin saldırılar sonucu hayatlarını kaybettiklerini hatırlatan Atalay, kendilerinde son günlerde Türkiye'ye geçişlerin artacağı beklentisinin bulunduğunu söyledi.

Atalay, ''Dün 100 kişi civarında bir geçiş oldu. Geçiş çok zor. Dün kampta konuştuğumuz Suriyeliler, hangi riskleri göğüsleyerek geçtiklerini anlattılar. Helikopterlerin gözetlediğini ve hemen ateş edildiğini söylediler. Dolayısıyla sınırdan Türkiye'ye geçiş oldukça zor durumda. Uluslararası camianın farkındalığını artırmak için kampları basına da açtık. Dün Hatay'da kampları ziyaretimiz sırasında Birleşmiş Milletler yetkilileri de vardı'' ifadelerini kullandı.

ATALAY O KAMP İÇİN NE DEDİ?

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

Hatay Reyhanlı'daki kampı ziyaret ettiğini ve iki gün önce kampa yerleştirilen bir grup ile görüştüğünü anlatan Atalay, ''En taze bilgiyi, sınır ötesinden nasıl geçtiler, sınır ötesindeki durum ne? Çok tüyler ürpertici şeyler anlattılar. Çok üzücü. Mesela birisinin köyünü tamamen yok etmişler. Bizim sınıra yakın bir köyü. 'Çobanları bile boğazını keserek öldürdüler. Kimse kalmasın diye' diyor. Bu vahşet bizim sınırımıza yakın bir yerde devam ediyor'' dedi.

Atalay, bu bilgileri BM Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'a ''masa başında diplomatik ilişkiler nedeniyle bu gerçeklerin kaybolmaması için'' anlattığını belirterek, Annan'ın ''bir anlamda Suriye yönetimine destek veren Rusya ve İran'' ile görüştüğünü söyledi. Annan'a Rusya ve İran ile görüşmesinde ortaya çıkan sonucu sorduğunu da ifade eden Atalay, Annan'ın ''Ben onlara baskı yapıyorum ki Suriye rejimine baskı yapsınlar. Taahhütlerini yerine getirsin'' cevabını verdiğini kaydetti.

Suriye yönetiminin verdiği sözleri yerine getirmediğini, bir yerden çekilirken diğer bir yere girdiğini söyleyen Atalay, ''Şu anda elimizde olan enstrüman bu'' dedi.

BM'nin müeyyide uygulaması için kararlar alması gerektiğine vurgu yapan Atalay, sürecin sonuna gelindiğini ve bugün yarın sonuçların alınacağını, Annan'ın da Rusya ve İran ile görüştüğünü söyledi. Atalay, İran Dışişleri Bakanlığının ''Suriye'de bir değişiklik olacaksa Esed yönetiminde olmalı'' şeklinde bir açıklama yaptığını anımsatarak, ''Bunlar ya bölgeyi hiç bilmiyorlar ya da oradakilerden hiç haberdar değiller. İran şu anda tam anlamı ile zulme ve zalime destek veriyor'' diye konuştu.

ANNAN PLANI

Başbakan Yardımcısı Atalay, ''Suriye'deki durumla ilgili olarak uluslararası bir karar alınamazsa ve Türkiye sınırında bu tür gelişmeler yaşanmaya devam ederse Türkiye ne yapacak?'' sorusuna şu karşılığı verdi:

''Türkiye sınırındaki olaylar ve ikili ilişkilere ayrı bakmak lazım. Sınır içine yönelen bir silahlı müdahale çok ileri bir olay. O konuda Başbakanımız, Türkiye haklıdır. Genel yürüyen süreçle ilgili olarak ise Türkiye'nin tutumu uluslararası camiayla birlikte hareket etmektir. 6 maddelik o Annan Planı yürürse çok iyi olacak. Ateş duracak. Halkın iradesi öne çıkacak ve normal bir sistem kurulacak. Fakat o olmazsa dünya bir daha düşünecek. Bu defa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de hiçbir mazereti kalmayacak. Orada bir daha veto hakkını kullanmak zor olacak. Herkes bir kere daha düşünecek. Şu anda Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye'de. Dileğimiz Annan Planı'nın başarıya ulaşması ve o taahhütlerin gereğinin yerine getirilmesi. Suriye yönetiminin oyalamaması. Şu anda Suriye yönetimi oyalıyor. Suriye'den gelip Türkiye'ye sığınan kişi sayısı 24 bin 500 oldu. Onları aç ve açıkta bırakmayacağız. Dün o kamplara gittiğimizde o insanların samimi duygularını da görüyorsunuz.''

"ANNAN'I ENDİŞELİ GÖRDÜM"

Bakan Atalay, ''Yarın sabah 06.00'dan sonrası için beklentileriniz ne? Esad yönetiminin ne yapmasını bekliyorsunuz'' sorusunu cevaplarken, Suriye Ulusal Konseyi'nin, ''Kofi Annan'ın planını destekliyoruz ve ateşkese uyuyoruz'' açıklamasına dikkati çekerek, ''Suriye askerlerinin vahşeti, şiddeti devam ediyor. Silah seslerini sınırımızda da duyuyoruz. Bunlar eğer devam ederse ki ben dün Sayın Annan'ın endişeli gördüm. Bu durum devam ederse Sayın Annan raporunu verecek ve Birleşmiş Milletler (BM) durumu mütaala edecektir'' dedi.

Esed'e bağlı ordunun dün itibarıyla şehirlerden çekilmesi gerektiğini ancak bunun gerçekleşmediğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Şehirlerde askerlerini çekmek yerine tahkim ediyor. Halep Türkiye'ye çok yakın, biliyoruz. Şehrin çevresi tanklarla kuşatılmış durumda. Bu bir fırsattır. Bu sorunun bitmesini yine en çok Türkiye ister. Görünen o ki yine oyalama taktiğini sürdürüyorlar. Gazeteciler çalışamıyor. Annan Planı'nın bir maddesi de basının orada rahat hareket etmesiydi. Ama bu da olmadı'' diye konuştu.